eur:
392.74
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk
Sorban állnak a védőmaszkos vásárlók egy müncheni kertészeti áruda bejáratánál a koronavírus-járvány idején, 2020. április 20-án, amikor egyes üzlettípusoknak a hatóságok engedélyezték a járvány miatti több hetes zárva tartás utáni újranyitást.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Bajorországban kötelező lenne a kockázatos területekről hazatérők tesztelése

A berlini kormány vizsgálja: lehetséges-e tesztelésre kötelezni az embereket alapvető jogaik tiszteletben tartása mellett.

Markus Söder bajor tartományi miniszterelnök annak mielőbbi tisztázását kérte a szövetségi kormánytól, hogy miként kötelezhetnék ingyenes koronavírus-teszt elvégzésére a kockázatos térségekből hazatérő nyaralókat.

"Kötelező tesztelésre van szükségünk a repülőtereken, amilyen gyorsan csak lehet"

- mondta egy müncheni sajtótájékoztatón. "Mindent előkészítünk, hogy mihelyst a szövetségi kormány megteremti a jogi alapot, elkezdhessük a vizsgálatokat" - tette hozzá.

Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter szombaton jelezte, hogy a berlini kormány vizsgálja: lehetséges-e tesztelésre kötelezni az embereket alapvető jogaik tiszteletben tartása mellett.

Bajorország vezetése azt tervezi, hogy tesztállomásokat állít fel a főbb átkelőknél a német-osztrák határon, ahol az utazóknak igény szerint lehetőségük lesz a koronavírusteszt elvégzésére. A müncheni és a nürnbergi vasúti pályaudvarokon is létrehoznak ilyen pontokat.

Söder elmondta, hogy a repülőtereken a jövőben kötelező jelleggel tesztelni fogják a hazatérőket. A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke jelezte, folyik ennek előkészítése. A hétvégétől lehetőség van a koronavírusteszt önkéntes és ingyenes elvégzésére a müncheni és a nürnbergi repülőtéren. Melanie Huml tartományi egészségügyi miniszter szerint eddig 1500-an éltek a lehetőséggel.

"Nem állíthatjuk meg az új koronavírust, de megpróbálhatjuk megfékezni a terjedését" - hangsúlyozta Söder. A tartományi vezető szerint ehhez korai felismerésre és cselekvésre van szükség.

Söder szerint

a kockázatos országok listáját is felül kell vizsgálni, és meg kell fontolni egyes európai régiók felvételét a listára.

Németországban 206 751 fertőzöttje és 9124 halálos áldozata van a koronavírusnak. Bajorország az egyik legfertőzöttebb tartománynak számít, ahol 2619 a halottak száma. A járvány terjedéséért részben az Ausztriából hazatérő nyaralókat tették felelőssé.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×