INFORÁDIÓ 
2020. november 23. hétfő
Kelemen, Klementina

latin-amerika

koronavírus

aréna

nagy sándor gyula

brazília

Arcpajzsot és védőmaszkot viselő tüntető egy brazil lászlót lenget a rohamrendőrök sorfala előtt Paraisopolisban, Sao Paulo legnagyobb nyomornegyedében 2020. május 16-án. A tiltakozók azt követelik, hogy a város kormányzója tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket a koronavírus-járvány ellen a nyomornegyedekben is.

Szakértő: Brazíliában gyakorlatilag már feltartóztathatatlan a koronavírus

A latin-amerikai országok közül Brazíliában a legrosszabb a helyzet a koronavírus-járvány szempontjából – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem habitált egyetemi docense, Latin-Amerika kutató.

Latin-Amerika-szerte május közepe óta tombol a koronavírus, a leginkább kitett ország Brazília lehet, ahol nem mutat azóta javuló tendenciát a járványhelyzet. Ráadásul ennek kezelésére a megoldási lehetőségek rendkívül összetettek, ha egyáltalán vannak, különösen a jelenlegi politikai viszonyokat figyelembe véve – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula habitált egyetemi docens.

Manaus, 2020. május 21.
Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban 2020. május 20-án. Brazília a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint több mint másfélmillió volt a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és 91 ezernél is többen haltak meg a Covid-19 betegségben.
MTI/EPA-EFE/Raphael Alves
Manaus, 2020. május 21. Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban. Brazília a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. MTI/EPA-EFE/Raphael Alves

A szakember a legnagyobb problémát a felsővezetői hozzáállásában látja, miután – szavai szerint –

Jair Bolsonaro brazil elnök még Donald Trumpnál is erősebben állt ellen mindenféle, a gazdaságra káros lépésnek,

és a társadalmi távolságtartásra, maszkhasználatra, vagy akár csak a félig-meddig önkéntes otthoni karanténra sem tekintett megoldásként, így azokat nem propagálta. Sőt, a maszkviselésről, hasonlóképp, mint észak-amerikai kollégája, ő is lemondott, miközben nagygyűlésekre jár, ölelgeti a részvevőket, mindenkivel kezet fog, ezáltal nem jár elöl jó példával.

Brazíliaváros, 2020. május 18.
Jair Bolsonaro brazil elnök (k) támogatóinak integet a Brazíliavárosban tartott nagygyűlésén 2020. május 17-én, a koronavírus-járvány idején.
MTI/EPA-EFE/Joédson Alves
Brazíliaváros, 2020. május 18. Jair Bolsonaro brazil elnök (k) támogatóinak integet a Brazíliavárosban tartott nagygyűlésén. MTI/EPA-EFE/Joédson Alves

A Corvinus Egyetem docense arra is emlékeztetett, mindeközben

komoly belső csatározásokra is sor került Brazíliában

azzal kapcsolatban, hogy kinek is van joga voltaképp bevezetni bizonyos korlátozó intézkedéseket, vagy akár kötelező otthonmaradást elrendelnie. Ebben az alkotmánybíróságig kellett elmenni, mire döntés született, kimondva, hogy az elnök bizonyos rendeleteit felülírhatják a kormányzók, amennyiben az egyes térségekben speciális szabályokra lenne szükség.

Emiatt az egész országban, mire elkezdődött volna, akárcsak regionális szinten bizonyos korlátozások bevezetése, már annyira elterjedt a vírus – gyakorlatilag az Amazonas térségétől a nagyvárosokig, a szegénynegyedeken át a gazdagokig –, hogy nem igazán lehet már feltartóztatni – fogalmazott Nagy Sándor Gyula. Véleménye szerint nagyon úgy fest, Brazília egészén át fog söpörni a betegség minden akadály nélkül, amit jól szemléltet, hogy rekordot döntött a fertőzöttek száma.

InfoRádió - Aréna – Nagy Sándor Gyula (1. rész)
 
InfoRádió - Aréna – Nagy Sándor Gyula (2. rész)
 

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: Andre Penner

Kapcsolódó hang

Brazíliában a legrosszabb – Nagy Sándor Gyula
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018