eur:
395.85
usd:
367.36
bux:
65292.92
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Arcpajzsot és védőmaszkot viselő tüntető egy brazil lászlót lenget a rohamrendőrök sorfala előtt Paraisopolisban, Sao Paulo legnagyobb nyomornegyedében 2020. május 16-án. A tiltakozók azt követelik, hogy a város kormányzója tegye meg a megfelelő óvintézkedéseket a koronavírus-járvány ellen a nyomornegyedekben is.
Nyitókép: Andre Penner

Szakértő: Brazíliában gyakorlatilag már feltartóztathatatlan a koronavírus

A latin-amerikai országok közül Brazíliában a legrosszabb a helyzet a koronavírus-járvány szempontjából – mondta az InfoRádióban Nagy Sándor Gyula, a Budapesti Corvinus Egyetem habitált egyetemi docense, Latin-Amerika kutató.

Latin-Amerika-szerte május közepe óta tombol a koronavírus, a leginkább kitett ország Brazília lehet, ahol nem mutat azóta javuló tendenciát a járványhelyzet. Ráadásul ennek kezelésére a megoldási lehetőségek rendkívül összetettek, ha egyáltalán vannak, különösen a jelenlegi politikai viszonyokat figyelembe véve – fogalmazott az InfoRádió Aréna című műsorában Nagy Sándor Gyula habitált egyetemi docens.

Manaus, 2020. május 21.
Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban 2020. május 20-án. Brazília a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. A baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint több mint másfélmillió volt a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és 91 ezernél is többen haltak meg a Covid-19 betegségben.
MTI/EPA-EFE/Raphael Alves
Manaus, 2020. május 21. Koronavírussal fertőzött betegeket ápolnak a Gilberto Noaves kórházban a brazíliai Manausban. Brazília a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. MTI/EPA-EFE/Raphael Alves

A szakember a legnagyobb problémát a felsővezetői hozzáállásában látja, miután – szavai szerint –

Jair Bolsonaro brazil elnök még Donald Trumpnál is erősebben állt ellen mindenféle, a gazdaságra káros lépésnek,

és a társadalmi távolságtartásra, maszkhasználatra, vagy akár csak a félig-meddig önkéntes otthoni karanténra sem tekintett megoldásként, így azokat nem propagálta. Sőt, a maszkviselésről, hasonlóképp, mint észak-amerikai kollégája, ő is lemondott, miközben nagygyűlésekre jár, ölelgeti a részvevőket, mindenkivel kezet fog, ezáltal nem jár elöl jó példával.

Brazíliaváros, 2020. május 18.
Jair Bolsonaro brazil elnök (k) támogatóinak integet a Brazíliavárosban tartott nagygyűlésén 2020. május 17-én, a koronavírus-járvány idején.
MTI/EPA-EFE/Joédson Alves
Brazíliaváros, 2020. május 18. Jair Bolsonaro brazil elnök (k) támogatóinak integet a Brazíliavárosban tartott nagygyűlésén. MTI/EPA-EFE/Joédson Alves

A Corvinus Egyetem docense arra is emlékeztetett, mindeközben

komoly belső csatározásokra is sor került Brazíliában

azzal kapcsolatban, hogy kinek is van joga voltaképp bevezetni bizonyos korlátozó intézkedéseket, vagy akár kötelező otthonmaradást elrendelnie. Ebben az alkotmánybíróságig kellett elmenni, mire döntés született, kimondva, hogy az elnök bizonyos rendeleteit felülírhatják a kormányzók, amennyiben az egyes térségekben speciális szabályokra lenne szükség.

Emiatt az egész országban, mire elkezdődött volna, akárcsak regionális szinten bizonyos korlátozások bevezetése, már annyira elterjedt a vírus – gyakorlatilag az Amazonas térségétől a nagyvárosokig, a szegénynegyedeken át a gazdagokig –, hogy nem igazán lehet már feltartóztatni – fogalmazott Nagy Sándor Gyula. Véleménye szerint nagyon úgy fest, Brazília egészén át fog söpörni a betegség minden akadály nélkül, amit jól szemléltet, hogy rekordot döntött a fertőzöttek száma.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát
Jelentés

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×