INFORÁDIÓ 
2020. október 24. szombat
Salamon

ausztrália

bozóttűz

egészségügy

Bundoora, 2019. december 30.Videófelvételről készült kép a Victoria ausztrál szövetségi állambeli Bundoora közelében tomboló erdőtűzről, amely lakott területet veszélyeztet 2019. december 30-án. John Barilaro, az ausztráliai Új-Dél-Wales állam miniszterelnök-helyettese a szilveszteri tűzijáték lemondására szólította fel Sydney városát. Eddig több mint 270 ezren írták alá a tűzijáték lemondását sürgető petíciót, amely egyúttal felszólítja a város vezetőit, hogy az erre szánt összeggel inkább a bozóttüzek károsultjait támogassa. Ausztrália keleti részében október közepe óta tombolnak bozót- és erdőtüzek.

Százak halálát okozhatta a tűzvész

Infostart

A tavaly kezdődött ausztráliai bozóttüzek során keletkezett füst 445 ember halálát okozta, több ezren kórházba kerültek, az egészségügyi költségek meghaladták az 1,3 milliárd amerikai dollárt - derült ki kedden egy vizsgálat eredményének meghallgatásán.

A tavaly augusztustól idén márciusig tartó tűzvészben több mint 12 millió hektárnyi terület leégett, háromezernél több lakóház megsemmisült. Már az ország nyolc tartományából hatban pusztító lángokban 33 ember életét vesztette.

A keletkezett füst miatt megromlott a levegő minősége az ausztrál nagyvárosokban, köztük Sydneyben és a fővárosban, Canberrában, ahol januárban elérte a veszélyességi szint negyvenszeresét is.

A természeti katasztrófák elleni fellépés készültségét, az arra adandó választ és a későbbi helyreállítást vizsgáló független bizottság szakértőinek megállapítása szerint a lángok keltette füst az ausztrál lakosság nyolcvan százalékát hátrányosan érintette. Fay Johnson, a Tasmániai Egyetem professzora, környezetvédelmi egészségügyi szakértőnő azt mondta, hogy a füstnek súlyosabb egészségügyi következményei voltak, mint maguknak a lángoknak.

A füsttel közvetlenül összefüggésbe hozható egészségügyi költségek elérték az 1,3 milliárd amerikai dollárt. Ez az összeg négyszer nagyobb annál, mint amit 2002 és 2003 Ausztráliában költöttek, amikor a kontinensnyi ország történetében a második legnagyobb és legsúlyosabb bozóttűz tombolt - hangoztatta Johnson.

Hozzátette, hogy 445 haláleset tulajdonítható a bozóttüzek keltette füstnek. Ezt egy, a kórházi felvételeket és a levegőminőség közötti összefüggéseket vizsgáló tanulmány mutatta ki. A felmérés azt is megállapította, hogy 3340 kórházi felvétel szív- és tüdőbetegséggel volt kapcsolatos, további 1373 pedig asztmatikus megbetegedéssel. Ezek mindegyike a bozóttüzeknek tulajdonítható - fejtette ki a kutató.

Nyitókép: MTI/AP/Australian Broadcasting Corporation, Channel 7, Channel 9
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018