eur:
391.1
usd:
365.12
bux:
68261.18
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Védőmaszkot viselő nő halad el a londoni Oxford Street egyik ruhaüzlete előtt, ahol a kirakatba helyezett kijelzőkön a koronavírus-járványhoz kapcsolódó műalkotásokat jelenítenek meg 2020. május 21-én.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

A járvány tetőzése óta először tízezer alatt a brit kórházakban ápoltak száma

Meghaladta kedd estére a SARS-CoV-2 nevű vírussal diagnosztizáltak száma világszerte az 5,54 milliót, a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe 347 836-en haltak bele, és közel 2,27 millióan gyógyultak meg a kórból a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Az Egyesült Államokban, ahol a legtöbb a fertőzöttek száma (1 669 040), 98 371 beteg halt meg és 379 157-en gyógyultak meg.

Nagy-Britanniában a járvány tetőzése óta most először csökkent tízezer alá a Covid-19 betegséggel kórházban kezeltek száma, és az utolsó napban - több mint két hónapja először - nem jegyeztek fel halálesetet Észak-Írországban. A halálos áldozatok száma egy nap alatt 134-gyel 37 048-ra nőtt. A fertőzöttek száma 266 590.

Olaszország Alto Adige, Molise, Basilicata, Szardínia és Calabria tartományában egyetlen fertőzöttet sem diagnosztizáltak az elmúlt napban. A halálesetek napi számának emelkedése az egymás követő harmadik napban 100 alatt volt. Hetvennyolcan haltak meg egy nap alatt, a vasárnapi 50 és a hétfői 92 után. A halottak száma így elérte a 32 955-t. Az aktív fertőzöttek száma 52 942-re csökkent. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 230 555-t. A tenor Andrea Bocelli bejelentette, hogy márciusban ő is pozitív lett.

Spanyolországban 194 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium kedden, néhány órával azelőtt, hogy az országban tíznapos nemzeti gyász lép életbe a járvány áldozatainak emlékére. A járvány kezdete óta igazolt esetek száma 236 259, a haláleseteké 27 117.

A múlt heti átlag alatt van az új koronavírus-fertőzöttek száma Németországban - adta hírül kedden a Robert Koch Intézet. Az utóbbi 24 órában 432 új esetet jegyeztek fel, a múlt heti napi átlag 561 volt. A ragály miatt elhunytak száma keddre 45-tel, 8302-re emelkedett, a halálozási hányad 4,6 százalékos. A 83 millió lakosú Németországban eddig 179 002 emberről bizonyosodott be, hogy megfertőződött a vírustól.

A Covid-19 fertőzés legenyhébb formájával megfertőződöttek szervezetének nagyon jelentős része termel olyan antitestet, amelynek köszönhetően több hétig tartó immunitás is kialakulhat a járvánnyal szemben a párizsi Pasteur Intézet és a strasbourgi egyetemi kórház tanulmánya szerint. A francia egészségügyi hatóságok kedden hivatalosan is bejelentették: nem tanácsolják a hidroxiklorokin nevű szer használat a Covid-19 fertőzés kezelésére.

Június közepére várható a malária elleni hidroxiklorokin biztonsági vizsgálatának eredménye - közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden, egy nappal azután, hogy felfüggesztették a gyógyszer klinikai tesztjeit a koronavírus okozta Covid-19 betegségben szenvedők kezelésére. A WHO hétfőn bejelentette, hogy felfüggeszti a nemzetközi klinikai teszteket, miután a Lancet brit orvosi szaklapban megjelent egy tanulmány, amely szerint emelkedett a halálozási arány a hidroxiklorokint kapó páciensek körében.

Nincs egészségügyi indoka a svédek kizárásának, ha a koronavírus-járványon túljutó balti országok megnyitják a határaikat. Ez politikai döntés lenne - jelentette ki kedden Ann Linde svéd külügyminiszter. Svédországban több mint 4 ezren haltak bele a koronavírus okozta betegségbe, ami közel négyszerese a skandináv országok összesített adatának. Stockholmban, a fővárosban a legsúlyosabb a helyzet.

Belgiumban a korlátozások enyhítése ellenére lassult a vírus terjedése. A belga közegészségügyi szolgálat szóvivője Yves Van Laethem keddi nyilatkozata szerint, "a lazítások eddig nem gyakoroltak negatív hatást a járványügyi trendekre, azonban 10-15 nap elteltével már pontosabb következtetéseket lehet levonni." A szomszédos Hollandiában is egyre kevesebb az új fertőzések és a kórházi felvételek száma.

Sebastian Kurz osztrák kancellár hangsúlyozta, a koronavírus terjedésének mértéke Ausztria csaknem minden részében csökkenő tendenciát mutat, ezért lehetőség van a szabályok és a korlátozások enyhítésére.

Az egész nap folyamán zajló egyeztetéseket követően

a szlovák kormány beleegyezett, hogy oda-vissza átengedi területén a Csehország és Magyarország között utazó cseh és magyar állampolgárokat, ha nem töltenek 48 óránál többet Szlovákiában

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter kedd este a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter bejegyzése szerint kedd éjféltől a cseh, a szlovák és a magyar állampolgárok számára lehetővé válik az egymás országainak területén való, 48 órát meg nem haladó tartózkodás.

Szlovénia keddtől fokozatosan újranyitja határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, aki üzleti vagy más gazdasági érdekeltség miatt utaznak az országba, beleértve azokat a turistákat is, akik idegenforgalmi célokból látogatnak oda, feltéve, ha szállásfoglalásról szóló igazolást tudnak felmutatni a határon.

Ukrajnában keddre egy nap alatt 339 új koronavírusos fertőzöttet azonosítottak, ami 80-nal több az előző napihoz képest, a betegségben elhunytak száma pedig 21 újabb halálos áldozattal 644-re emelkedett. Az igazolt fertőzöttek száma 21 584.

Június 24-én, a moszkvai Vörös téren 1945-ben megtartott győzelmi díszszemle 75. évfordulóján tartják majd meg a koronavírus-járvány miatt május 9-én elmaradt jubileumi parádét - jelentette be kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Thaiföldön június 30-ig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt kihirdetett rendkívüli állapotot.

A koronavírus-járvány egyértelműen bebizonyította, hogy a kisebbségek diszkriminációja felerősödik a gazdaságilag és társadalmilag bizonytalan helyzetekben, éppen ezért külön intézkedéseket kell foganatosítani ezen csoportok védelme érdekében - jelentette ki Helena Dalli egyenlőségért felelős uniós biztos kedden.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Záporoznak a fontos adatok - Hogyan reagálnak a tőzsdék?

Nincs ma hiány piacmozgató gazdasági eseményekből: délelőtt sorra érkeztek a GDP adatok az EU-s országokból, illetve közzétették az eurózóna inflációs és növekedési adatát is, ami alapján elmondható, hogy a térség gazdasága az első negyedévben az elemzői várakozásokat meghaladó növekedést mutatott az előző negyedévhez képest. Eközben tovább dübörög a gyorsjelentési szezon, kedvezőtlen számok érkeztek többek között a Volkswagentől. A befektetők úgy tűnik, hogy kivárnak a nap első felében, csak visszafogott mozgásokat lehet látni az európai tőzsdéken.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×