eur:
393.89
usd:
365.1
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Heinz-Christian Strache volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt egykori elnöke bécsi sajtóértekezletén 2019. október 1-jén. Itt bejelentette, hogy felfüggeszti párttagságát és befejezi politikai pályafutását. Strache videobotránya miatt bomlott fel az előző osztrák kormánykoalíció.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Heinz-Christian Strache bemutatta új pártjának programját

A volt osztrák alkancellár, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) korábbi elnöke azt is bejelentette, hogy a párt eddigi nevét is megváltoztatták, a jövőben a Team HC Strache, Szövetség Ausztriáért (Team HC Strache, Allianz für Österreich) nevet viseli majd.

A nemrég indított kezdeményezést Strache "új, modern mozgalomnak" nevezte. Bejelentette azt is, hogy átvette a párt vezetését Karl Barontól, a mozgalom alapítójától.

Baron "történelminek" nevezte a napot, 65 évvel ezelőtt ugyanis ezen a napon, május 15-én írták alá Bécsben a független és demokratikus Ausztria helyreállításáról szóló államszerződést.

Az új párt neve hasonlóságot mutat a Team Stronach Ausztriáért (Team Stronach für Österreich) elnevezésű jobboldali osztrák párttal, amely alapítójáról, Frank Stronach milliárdos vállalkozóról kapta a nevét, ám 2017 végén feloszlatta magát. A szervezet ügyvédje, Michael Krüger azonban "száz százalékban kizártnak" tartja az esetleges együttműködést a korábban feloszlott erővel.

Miután Strache tavaly lemondott alkancellári tisztjéről és a szabadságpárt vezetéséről, találkozott ugyan Frank Stronach osztrák-kanadai üzletemberrel, utóbbi azonban jelenleg nem támogatja Strache pártját, és a koronavírus-járvány miatt nincs is módja arra, hogy Ausztriába utazzon. Strache is megerősítette, hogy a Team Stronach tagjai közül senki sem csatlakozott az ő pártjához.

Belépett ugyanakkor a Team HC Strache, Szövetség Ausztriáért pártba Christian Höbart, aki 2008 és 2019 között a szabadságpárt parlamenti képviselője volt. Ő lesz a párt főtitkára és egyben a választási kampány vezetője. Strache említést tett arról, hogy felesége, Philippa, aki jelenleg parlamenti képviselő, az új pártot is támogatja, "bennünket képvisel majd".

A pártelnök elmondta, hogy az emberek érdekeit fogja képviselni. Követeléseket fogalmazott meg a kormány felé, egyebek között a kötelező szájmaszkviselés eltörlését, valamint a járványtörvény módosítását szeretné elérni.

Strache korábban úgy nyilatkozott: pártja a bécsi tartományi választásokon állít majd listát. Hozzátette: az őszre tervezett tartományi választásokon indulna, és több mint 15 százalékot szeretnének elérni.

A Team HC Strache elődje, a Szövetség Ausztriáért 2019 decemberében alakult meg, alapítói az FPÖ frakciójának egykori tagjai. Strache február végén jelentette be, hogy csatlakozik a párthoz.

  • Az 50 éves politikus egy éve lépett vissza a közéletből, miután belebukott az Ibiza-botrány néven elhíresült ügybe.
  • 2019 májusában két német lap hozott nyilvánosságra egy videót, amelyen Strache és Johann Gudenus, az FPÖ akkori frakcióvezetője látható amint egy - magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó - nővel tárgyalnak; Strache a nőnek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×