eur:
388.63
usd:
370.9
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Védőmaszkot viselő ukrán határőr a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Védőmaszkot viselő ukrán határőrök mérik egy belépő gépkocsivezető testhőmérsékletét a Csaphoz közeli Tisza közúti határátkelőn, az ukrán-magyar határon 2020. február 25-én. Ukrajna is készenléti állapot vezetett be a tüdőgyulladást okozó új koronavírus-járvány elkerülésére az olaszországi fertőzések miatt. A határokon fokozott ellenőrzésnek vetik alá azokat, akik Olaszországból érkeznek.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Most először több a gyógyult, mint az új beteg Ukrajnában

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma azonban még mindig viszonylag magas.

Ukrajnában a koronavírus-világjárvány kitörése óta először regisztráltak egy nap alatt több gyógyultat mint új fertőzöttet - számolt be róla Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

Az újonnan azonosított fertőzöttek száma azonban még mindig viszonylag magas. Az elmúlt napban 422 új esettel 16 847-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 17 újabb halálos áldozattal 456-ra. A betegségből eddig 4143-an gyógyultak fel, az elmúlt napban 427-en.

Előző nap 70 egészségügyi alkalmazottnál mutatták ki a koronavírust, eddig közülük már 3278-an fertőződtek meg és 24-en hunytak el.

A legtöbb új beteget ismét a két legfertőzöttebb területről jelentették, a romániai határnál lévő Csernyivci megyéből 72-őt és a fővárosból, Kijevből 52-őt.

A hadsereg egészségügyi illetékesei közölték, hogy nyolc újabb fertőzöttet regisztráltak a fegyveres erők tagjai között, jelenleg 48-an betegek. Eddig ketten haltak bele a betegségbe és 61-en gyógyultak fel. Sztepanov közölte, hogy az egészségügyi minisztérium kidolgozta a karantén feloldásának következő négy szakaszára vonatkozó tervet, amelyet a kormány várhatóan a következő ülésén hagy jóvá. Előre bocsátotta, hogy a korlátozások enyhítése nem egyszerre fog életbe lépni az egész országban, hanem régiónkként lesznek eltérések, függően a betegek számától és a kórházak leterheltségétől. Az első szakasz május 11-én lépett életbe, a tervek szerint a második május 22-én fog.

Közben az infrastrukturális miniszter közzétette a személyszállításra vonatkozó korlátozások feloldásának három szakaszból álló tervét, hozzátéve, hogy még az egészségügyi tárcának jóvá kell hagynia. A tervezet szerint az első szakaszban még csak a felszíni tömegközlekedési eszközök közül a villamosok és trolibuszok válnának szabadon használhatókká, az úgynevezett taxi-buszok és a metrók nem, a helyközi buszjáratokat, a belföldi repülőjáratokat és a vasúti közlekedést is csak részlegesen indítanák újra. Az első szakasz életbe léptetésének időpontjáról a kormány várhatóan még a héten dönt.

A miniszter egy tévéműsorban kifejtette, hogy ellenzi a metró korai megnyitását. Vitalij Klicsko főpolgármester előző nap fordult felhívással a kormányhoz, hogy május 25-től engedélyezze a kijevi metró újbóli működését, mert óriási közlekedési dugók vannak a fővárosban.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×