eur:
394.06
usd:
364.77
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Elkezdi beengedni a turistákat a magyarok egyik kedvenc tengerparti úti célja

Horvátország napokon belül megnyithatja határait a szlovén turisták előtt - közölte Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter az N1 kereskedelmi csatornának nyilatkozva szerdán. Ljubljana szerint azonban még rengeteg a teendő addig, amíg a szlovén turisták útnak indulhatnak. Más országok között is intenzív tárgyalások zajlanak.

Cappelli kiemelte: a hét végéig Szlovénia valószínűleg hozzájárul ahhoz, hogy állampolgárainak horvátországi tartózkodásukat követően ne kelljen karanténba vonulniuk Szlovéniában.

Mint mondta, a szomszédos országban 1-2 koronavírus-fertőzést diagnosztizálnak naponta, ezért nem lát különbséget aközött, hogy valaki Szlavóniából és Zágrábból utazik Pulára és Crikvenicára, vagy a szlovéniai Novo Mestoból, mert ezeken a területeken hasonló a járványügyi helyzet.

A miniszter hozzátette: más országokkal is folynak tárgyalások a beutazások módjáról.

Horvátország vasárnaptól fokozatosan újranyitotta határait: beléphetnek azok a külföldi állampolgárok, akik üzleti vagy más gazdasági érdekeltség, valamint halaszthatatlan személyes okok miatt utaznak az országba.

A Jutarnji List című horvát napilap szerdán arról írt: a turizmus hasonló elbánásban részesülhet, mint az üzleti, illetve gazdasági ágazat, erre utal Davor Bozinovic belügyminiszternek, a válságstáb vezetőjének keddi nyilatkozata is. Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető azt mondta:

azok a turisták, akik fel tudnak mutatni igazolást arról, hogy van foglalásuk a horvát tengerparton, beléphetnek az országba.

A gondot csak az okozza, hogy a legtöbb külföldi állampolgárnak horvátországi tartózkodását követően otthon két hétre, Szlovénia esetében egy hétre karanténba kell vonulnia, ez pedig nem hat ösztönzőleg az utazásra - tette hozzá az újság.

Szlovénia még bizonytalan a határnyitást illetően.

Jelko Kacin szlovén kormányszóvivő a válságkabinet szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta: a koronavírus-járvány még tart, ezért összetett feladat a határok újranyitása, erről a kormánynak is döntést kell hoznia, az Európai Unióban a tagállamok erről önállóan határoznak.

Bár Horvátországban és Szlovéniában hasonló a járványügyi helyzet,

fennáll annak a veszélye, hogy Horvátországban újra elterjedhet a vírus az olasz turisták miatt, aki komphajókkal, valamint vitorlásokkal és jachtokkal érkezhetnek az Adriára

- fogalmazott.

Szlovéniában a legfrissebb adatok szerint 24 óra alatt kettővel - eggyel többel, mint egy nappal korábban -, 1463-ra emelkedett az ismert koronavírus-fertőzöttek száma, és egy ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, amivel a járvány halálos áldozatainak száma 103-ra emelkedett. A járvány megjelenése óta a kétmillió lakosú országban 65 694 tesztet végeztek. A diagnosztizált betegek közül 38-an vannak kórházban, közülük 9-et ápolnak intenzív osztályon.

Horvátországban egy nap alatt hattal - öttel kevesebbel, mint egy nappal korábban - 2213-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kedden három ember hunyt el a Covid-19 betegség következtében, a járvány halálos áldozatainak száma így 94-re emelkedett. Az első fertőzés két és fél hónappal ezelőtti megjelenése óta 1834 beteget nyilvánítottak gyógyultnak. Jelenleg 150 beteget kezelnek kórházban, közülük 9-en vannak lélegeztetőgépen. A négymilliós országban eddig 48 737 koronavírus-tesztet végeztek el.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×