eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Nyitókép: Pixabay

Mobilos alkalmazással gyorsítják a turisták Horvátországba utazását

Horvátország a koronavírus-járvány ellenére valószínűleg hamarosan megnyitja határait a turisták előtt, s mobiltelefonos alkalmazást vezet be beutazásuk meggyorsításának elősegítése érdekében.

"Az idegenforgalomból élünk. Érdekünkben áll, hogy a lehető legtöbben jöjjenek hozzánk" - jelentette ki Zoran Milanovic horvát elnök pénteken a szlovéniai Ptujban, ahol szlovén hivatali partnerével, Borut Pahorral tárgyalt. "Az ajtónk nyitva áll" - tette hozzá.

Horvátország és Szlovénia az első országok közé tartozik, amelyek újranyitják határaikat - hangsúlyozta. "Horvátországban gyorsan és bátran meglépjük ezt. Valószínűleg ez az egyetlen kiút" - idézte a horvát elnököt az STA szlovén hírügynökség.

Milanovic arra számít, hogy az idén sok látogató érkezik Szlovéniából. Mint mondta, más országok esetében majd elválik, hányan jönnek, de úgy fogalmazott, hogy

minden turistát "tárt karokkal" várnak.

Közben Gari Cappelli horvát idegenforgalmi miniszter pénteken bejelentette hogy Horvátország mobiltelefonos alkalmazást vezet be a turisták beutazásának meggyorsítására.

A tárcavezető szerint az országba látogatók az alkalmazás segítségével előre bejelentkezhetnek a horvát hatóságoknál, megadva célállomásukat és szálláshelyük címét, ami lerövidíti a várakozási időt a határokon.

"Az a célunk, hogy a turistáknak ne kelljen hosszan várakozniuk a határokon" - mondta Cappelli, akit a horvát sajtó idézett. Az ellenőrzés minimumára azért még szükség van - tette hozzá.

Miután Szlovénia pénteken feloldotta a karanténkötelezettséget a Horvátországból visszaérkező szlovén állampolgárok számára, a horvát miniszter arra számít, hogy a szlovének nagyobb számban fognak Horvátországba utazni. Szombaton a szlovéniai Ormoz határvárosban találkozik Ales Hojs szlovén és Davor Bozinovic horvát belügyminiszter, hogy többek között a határellenőrzések rendszeréről egyeztessen.

Szlovén sajtójelentések szerint már pénteken hosszú sorok alakultak ki többórás várakozási időkkel a két ország határán. A 24ur.com szlovén hírportál az új határrezsimet kihasználó szlovén állampolgárok beszámolóira hivatkozva úgy értesült, hogy főleg a határ horvát oldalán voltak nagyon hosszadalmasak az ellenőrzések.

Horvátország a hétvégén nyitotta meg határait gazdasági vagy üzleti, illetve sürgős személyes okokból beutazó uniós állampolgárok előtt. Ugyanez a szabályozás vonatkozik a külföldi ingatlan-, vagy hajótulajdonosokra is, akiknek beutazási jogosultságukat a határon okiratokkal kell igazolniuk. Mintegy százezer szlovén állampolgár rendelkezik ingatlannal Horvátországban.

A turizmus mintegy ötödét teszi ki Horvátország bruttó hazai termékének (GDP). Az idegenforgalmi szezon megmentése érdekében Zágráb kétoldalú megállapodásokat szorgalmaz.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×