eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Vásárló egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajnában marad a karantén, de lesznek enyhítések

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden, egy nappal az után, hogy a kabinet a szóban forgó határideig meghosszabbította a május 11-ig elrendelt karantént.

Smihal egy rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira támaszkodva minden valószínűség szerint meghosszabbítják a karantént, de további szakaszos enyhítések lesznek, ha a helyzet ezt megengedi.

A kabinet hétfőn jelentette be, hogy május 22-ig meghosszabbította a május 11-ig kihirdetett karantént. Közölte azt is, hogy könnyítenek a korlátozásokon, és keddtől engedélyezik egyes tervezett műtétek végrehajtását.

Az UNIAN hírportál tájékoztatása szerint a kabinet kedden nyilvánosságra is hozta a karantén idején engedélyezendő orvosi beavatkozások listáját. Ezen a többi között az szerepel, hogy

  • engedélyezik "az orvosi segítségnyújtást" azokban a megyékben, illetve Kijevben, ahol a Covid-19-ben szenvedő betegek ellátására előkészített betegágyak kevesebb mint fele foglalt.
  • Engedélyezik az orvosi beavatkozást a terhesség és szülés idején fellépő veszélyeztetettség esetén,
  • a daganatos betegeknél, illetve
  • ha a műtét elhalasztása a betegek életét kockáztatná.

A kormány kikötötte, hogy a kórházi segítségre vagy orvosi beavatkozásra váró betegeknek előtte kötelezően át kell esniük koronavírus-teszten.

Az ukrán egészségügyi hatóságok kedd reggeli tájékoztatása szerint az országban egy nap leforgása alatt újabb 366 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, a fertőzöttek száma ezzel 12 697-re nőtt. Közülük 316 fertőzés halálos kimenetelű volt -13 ember halt meg az elmúlt napon -, és 1875 ember meggyógyult.

A fertőzöttek számát illetően javult a helyzet: előző napon 418 fős volt a növekmény, a halálos esetek számában pedig 15 fős.

Ezekben az adatokban nem szerepelnek az Oroszország által annektált Krím és Szevasztopol, illetve a két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye adatai.

A mukachevo.net munkácsi hírportál azt írta kedden a megyei közegészségügyi központ adataira hivatkozva, hogy a Magyarországgal határos Kárpátalján az elmúlt egy napban 15 ember kapta el a vírust. Egészében eddig 546 fertőzöttet regisztráltak, közülük 142-en egészségügyi dolgozók és 23-an gyerekek. Eddig 12 fertőzött halt meg, és 65-en gyógyultak meg Kárpátalján.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról
aréna

Cápatámadás a Balatonban? – szakértők a mesterséges intelligencia különös világáról

A polgár akkor fogja a mesterséges intelligenciát befogadni, amikor nagyon jól körülhatárolt területeken életjobbító faktorként érzékeli – vélekedett a mesterséges intelligencia jövőbeni hasznosításáról Rab Árpád digitáliskultúra-szakértő, jövőkutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Információs Társadalom Kutatóintézetének tudományos főmunkatársa és Tilesch György nemzetközi mesterségesintelligencia-szakértő, a PHI Institute alapító elnöke, a Neumann Társaság MI-nagykövete az InfoRádió Aréna című műsorában, ahol szó esett az új technológia veszélyeiről, a korlátairól és a hasznairól is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Egyre feszültebb a viszony Ukrajna és fontos szövetségese között - Háborús híreink vasárnap

Az Ukrajna által javasolt béketerv, valamint a fekete-tengeri gabona-egyezmény felélesztésére irányuló legújabb ENSZ-javaslatok "nem reálisak" - mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter; Volodimir Zelenszkij közben szombaton lengyelországi látogatása során kitüntetéseket adott át két lengyel önkéntesnek, de nem találkozott hivatalos személyekkel a Kijev és Varsó között a gabonaimport miatt feszült viszony közepette. A fronton közben tovább folynak a harcok, Ukrajna arról számolt be, hogy áttörték az orosz védelmi vonalakat az ország déli részén fekvő Zaporizzsja térségében. Kilenc ember meghalt és 16 megsebesült, köztük két tábornok, az ukrán katonai hírszerzés vezetője szerint egy ukrán légicsapásban, amely Oroszország fekete-tengeri haditengerészeti parancsnokságát érte a Krímnél. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×