eur:
394.23
usd:
370.14
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Vásárló egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az eladókat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Ukrajnában marad a karantén, de lesznek enyhítések

Az országos karantén érvényben marad a május 22-i lejárta után is Ukrajnában, de enyhíteni fognak egyes korlátozásokon - közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök kedden, egy nappal az után, hogy a kabinet a szóban forgó határideig meghosszabbította a május 11-ig elrendelt karantént.

Smihal egy rádiónak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adataira támaszkodva minden valószínűség szerint meghosszabbítják a karantént, de további szakaszos enyhítések lesznek, ha a helyzet ezt megengedi.

A kabinet hétfőn jelentette be, hogy május 22-ig meghosszabbította a május 11-ig kihirdetett karantént. Közölte azt is, hogy könnyítenek a korlátozásokon, és keddtől engedélyezik egyes tervezett műtétek végrehajtását.

Az UNIAN hírportál tájékoztatása szerint a kabinet kedden nyilvánosságra is hozta a karantén idején engedélyezendő orvosi beavatkozások listáját. Ezen a többi között az szerepel, hogy

  • engedélyezik "az orvosi segítségnyújtást" azokban a megyékben, illetve Kijevben, ahol a Covid-19-ben szenvedő betegek ellátására előkészített betegágyak kevesebb mint fele foglalt.
  • Engedélyezik az orvosi beavatkozást a terhesség és szülés idején fellépő veszélyeztetettség esetén,
  • a daganatos betegeknél, illetve
  • ha a műtét elhalasztása a betegek életét kockáztatná.

A kormány kikötötte, hogy a kórházi segítségre vagy orvosi beavatkozásra váró betegeknek előtte kötelezően át kell esniük koronavírus-teszten.

Az ukrán egészségügyi hatóságok kedd reggeli tájékoztatása szerint az országban egy nap leforgása alatt újabb 366 ember szervezetében mutatták ki a koronavírust, a fertőzöttek száma ezzel 12 697-re nőtt. Közülük 316 fertőzés halálos kimenetelű volt -13 ember halt meg az elmúlt napon -, és 1875 ember meggyógyult.

A fertőzöttek számát illetően javult a helyzet: előző napon 418 fős volt a növekmény, a halálos esetek számában pedig 15 fős.

Ezekben az adatokban nem szerepelnek az Oroszország által annektált Krím és Szevasztopol, illetve a két kelet-ukrajnai szakadár terület, Donyeck és Luhanszk megye adatai.

A mukachevo.net munkácsi hírportál azt írta kedden a megyei közegészségügyi központ adataira hivatkozva, hogy a Magyarországgal határos Kárpátalján az elmúlt egy napban 15 ember kapta el a vírust. Egészében eddig 546 fertőzöttet regisztráltak, közülük 142-en egészségügyi dolgozók és 23-an gyerekek. Eddig 12 fertőzött halt meg, és 65-en gyógyultak meg Kárpátalján.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×