eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Joe Biden volt  amerikai alelnök, a 2020-as amerikai elnökválasztás demokrata elnökjelölt-aspiránsa a Szolgáltatóipari Alkamazottak Nemzetközi Szövetsége (Service Employees International Union) kongresszusán, Los Angelesben 2019. október 5-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Etienne Laurent

Joe Biden megszólalt a szexuális zaklatási vádakkal kapcsolatban

Az amerikai Demokrata Párt várható elnökjelöltje egy televíziós interjúban és egy közleményben is kifejtette álláspontját.

"Nem, ez nem igaz, egyértelműen kijelentem, hogy ez soha, de soha nem történt meg" - állította az MSNBC reggeli magazinműsorában az amerikai politikus.

Biden egy hónap után szólalt meg személyesen is az ügyben. Egyik volt munkatársnője, a jelenleg 56 éves Tara Reade hetek óta azzal vádolja őt, hogy 1993-ban, amikor még szenátor volt, Biden a szenátus folyosóján erőszakoskodott vele, s amikor később szót emelt ez ellen, kirúgták az állásából. Reade több médiumnak is nyilatkozott erről, de Biden eddig csak szóvivőnője révén cáfolta a vádat.

Pénteki interjújában Biden kijelentette: a nemzeti levéltárban sem található dokumentum arról, hogy valaha valaki is panaszt tett volna róla ilyen ügyben. Azt azonban kategorikusan visszautasította, hogy a delaware-i egyetem archívumában lévő, rá vonatkozó dokumentumokat közzétegye. Biden régebben Delaware állam szenátora volt, s jelenleg is ott lakik. A politikusi pályafutására vonatkozó valamennyi dokumentumot a helyi egyetem archívumának adta át, de amikor több amerikai lap újságírója is nemrégiben szeretett volna kutatni a dokumentumok között, az egyetem igazgatótanácsa ezt elutasította. Az intézmény igazgatótanácsának Joe Biden is tagja.

Az Obama-kormányzat volt alelnöke és a demokraták várható elnökjelöltje kifejtette: mindig azon az állásponton volt, hogy ha egy nő ilyen vádakkal hozakodik elő, akkor meg kell hallgatni, de alaposan ellenőrizni is kell, amit mond. "Ennek ebben az esetben is így kell történnie" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a sajtónak "kérlelhetetlenül" ki kell derítenie az igazságot. "Az igazság pedig az, hogy ezek az állítások hamisak" - hangoztatta.

Az elmúlt hetekben Joe Biden számtalan interjút adott az amerikai sajtóban, de az újságírók tartózkodtak attól, hogy a szexuális vádakra vonatkozó kérdéseket tegyenek fel neki. The New York Times, a The Washington Post és az AP hírügynökség is belevágott oknyomozó riportba, de ők csak Reade egyik névtelenül nyilatkozó ismerősét találták meg. A The New York Times a Biden-kampánytörzs kérésére utólag korrigálta az egyik cikkét. Az egykori szenátusi munkatársak pedig vagy nem emlékeztek az ügyre, vagy cáfolták a vádakat. Több másik orgánum azonban - köztük a Business Insider - teret adott a vádat alátámasztó interjúknak is, s előkerült a CNN hírtelevízióból egy 1993-ban sugárzott beszélgetés is, amelyben Reade édesanyja beszélt lánya megpróbáltatásairól, igaz, csak "egy ismert szenátorként" említve a zaklatót.

Biden a pénteki televíziós interjú után közleményt is kiadott, amelyben megismételte az interjúban elhangzottakat és azt hangoztatta: Reade többször is változtatott a történeten, és semmilyen dokumentummal nem tudja alátámasztani a vádakat. A közleményben hozzátette: azt kéri a szenátus titkárától, hogy kérjen ki a nemzeti levéltárból bármilyen dokumentumot, amely alátámasztja, hogy panaszt emeltek ellene szexuális zaklatás miatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×