eur:
388.65
usd:
370.79
bux:
55649.46
2023. október 2. hétfő Petra
Eladó egy gyógyszertárban, ahol műanyag fóliával védik az alkalmazottakat az ukrajnai Bucsában 2020. április 24-én. Viktor Ljasko egészségügyi-miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos közölte, hogy Ukrajnában a tervek szerint hamarosan elkezdik tömegesen tesztelni a lakosságot, hogy azonosítsák azokat, akiknek a szervezetében már megjelentek az új típusú koronavírusra válaszul termelődő antitestek, azaz már átestek a fertőzésen.
Nyitókép: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Már vágják a centit az ukránok

Jelenleg nem működik vagy a lakosság számára nem vehető igénybe a tömegközlekedés – május közepétől indítanák újra, szigorú korlátozásokkal. Közben az egészségügyben is egyre jobban pusztít a kórokozó.

Az országban hétfőre 392 új esettel 9009-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 11 esettel 220-ra nőtt - közölte hétfőn az ukrán egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 846-en gyógyultak fel.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői online sajtótájékoztatóján hozzáfűzte, hogy újabb 73 egészségügyi dolgozó betegedett meg egy nap alatt, így már 1749-re nőtt körükben a regisztrált fertőzöttek száma.

Ez azt jelenti, hogy az ukrajnai fertőzötteknek csaknem az ötöde orvos vagy ápoló.

Sztepanov közölte, hogy az elmúlt napban 4251 laboratóriumi, úgynevezett PCR-tesztet végeztek el az országban. Hozzátette: tervezik, hogy a tesztelések mennyiségét hamarosan napi 8-10 ezerre növelik.

Újraindulhat a közlekedés és a külföldön rekedtek hazaszállítása is

Közben Vladiszlav Kriklij infrastrukturális miniszter hétfőn a liga.net hírportálnak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy május 12-től újraindulhat Ukrajnában a városi és a helyközi tömegközlekedés. Hozzátette, hogy a légi járatok indítását csak későbbre tervezik, azok közül is előbb a belföldiek indulhatnak majd be.

Jelenleg Ukrajnában sehol sem közlekedik a metró, a városi tömegközlekedési eszközöket pedig csak egészségügyi dolgozók és egyéb kiemelt intézmények munkatársai vehetik igénybe, külön igazolvánnyal. Ezen kívül teljesen megszűnt a települések közti személyszállítás. A miniszter szavai szerint a személyszállítás helyreállítását is csak korlátozások mellett látja lehetségesnek, azaz továbbra is fennmaradna például az, hogy a buszokon csak az ülőhelyeken lehet utazni és változatlanul kötelező marad a szájmaszk viselése.

Előző nap a miniszter a kormány hivatalos oldalán közölte, hogy

újraindítják azokat a charterjáratokat, amelyeken hazatérhetnek a külföldön rekedt ukrán állampolgárok.

Ukrajna március végén állította le ezeket. Az azóta eltelt egy hónap alatt az ukránok külföldről csak gyalogosan vagy saját gépjárművel térhettek haza - emlékeztetett az Ukrajinszka Pavda hírportál.

Az UNIAN hírügynökség szerint a felújított charter-járatok közül az első Stockholmból érkezik majd kedden Kijevbe. Érkezés után az utasoknak szigorúan két hét hatósági karanténba kell vonulniuk vagy önelszigetelésbe, amelynek idejére internetes, mobiltelefonos applikációval fogják nyomon követni tartózkodási helyüket.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Musk Twitterháborúja a migránsmentők és a „kunyizó” Zelenszkij ellen

A SpaceX és az X gazdája ezúttal Németországnak szólt be, amiért finanszírozza a migránsokat az olasz partokra „csalogató” német mentőhajókat és kapott tőle régi „barátja”, Zelenkszij elnök is, amiért segélyekért kilincsel Nyugaton.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.10.02. hétfő, 18:00
Tárnok Balázs
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének vezetője
Vegyesen zárt Amerika

Vegyesen zárt Amerika

Múlt héten nyomás alatt tartotta a piacokat, hogy sikerül -e elkerülnie az amerikai kormányzat költségvetési okok miatti leállását. A megállapodás végül az utolsó pillanatban született meg, ezt követően azonban felemásan teljesítettek reggel az ázsiai tőzsdék. Európában ugyan határozott emelkedéssel indult a nap, a déli órákra azonban elfogyott a lendület, délután pedig már egyre nagyobb mínuszban vannak a tőzsdék. Amerikában pedig vegyesen zártak a vezető részvényindexek. Ami a gazdasági eseményeket illeti, a külföldi adatközlések közül az eurózóna munkanélküliségi adataira, az amerikai ISM BMI-re, valamit Jerome Powell Fed-elnök beszédére kell figyelni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×