eur:
394.31
usd:
371.62
bux:
67407.86
2024. április 16. kedd Csongor
Nyitókép: Pixabay

Jelentős személyiséget veszített el a NASA

Meghalt az amerikai űrkutatási hivatal egykori vezetője. James Beggs az űrsiklóprogram korai éveiben állt a NASA élén, irányítása alatt több mint 20 sikeres űrsiklós missziót hajtottak végre.

James Beggs 94 évet élt, szívelégtelenség miatt hunyt el. A NASA élére Ronald Reagan nevezte ki. Beggs 1981 júliusa és 1986 februárja között töltötte be az űrhivatal vezető tisztségét, bár 1985 decemberétől egy ellene folyó vizsgálat miatt szabadságon volt. Még ő volt hivatalban, amikor 1986. január 28-án a Challenger űrsikló 73 másodperccel a felbocsátása után felrobbant és a fedélzetén lévő héttagú legénység meghalt. James Beggs a katasztrófa után benyújtotta lemondását. A fia szerint azért távozott önként a hivataltól, mert a továbblépéshez erős vezetőre volt szükség és az adott körülmények között ezt ő nem tudta volna biztosítani.

"Ahelyett, hogy folytatta volna, a szervezet érdekében lemondott. Ez nem róla szólt, hanem másokról" - fűzte hozzá Charles Beggs, aki szerint apja büszke volt a kitüntetésre, amelyet a NASÁ-tól kapott. Beggs idején a NASA több mint 20 sikeres űrsiklós missziót hajtott végre. A The Washington Post népszerű, karizmatikus vezetőként méltatta, aki jól elboldogult a kongresszusi törvényhozókkal is.

Jim Bridenstine, a NASA jelenlegi vezetője szerint

James Beggs űrsiklóprogrammal kapcsolatos munkája új korszakot nyitott a világűr felfedezésében.

A Pittsburgh-ben született Beggs az amerikai Tengerészeti Akadémián végzett 1947-ben, és 1954-ig szolgált a haditengerészetnél. Mielőtt a NASA vezetője lett volna, a General Dynamics vállalat elnökhelyettese és igazgatója volt. 1985 decemberében azért kellett kényszerszabadságra mennie, mert vizsgálat indult ellene és a General Dynamics három további vezetője ellen a kormánynak benyújtott törvénytelen számlák gyanúja miatt. 1987-ben azonban minden vádpontban tisztázták, és felmentették a törvénysértés gyanúja alól. Az akkori főállamügyész pedig írásban kért tőle bocsánatot a vizsgálat miatt. A NASÁ-tól való távozása után tanácsadóként dolgozott az űrhivatalban.

Címlapról ajánljuk
Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Egeresi Zoltán az Arénában: súlyos üzenetet kapott Erdogan, de a hatalma nincs veszélyben

Recep Tayyip Erdogannak ez lehet az utolsó ciklusa államfőként, hiszen a török alkotmány szerint nem indulhat több alkalommal a pozícióért. 2028-tól valóban új elnöke lesz Törökországnak? Erről, valamint a március 31-i önkormányzati választások jelentőségéről is beszélt Egeresi Zoltán Törökország-kutató, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×