eur:
392.34
usd:
367.11
bux:
0
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Idegen nyelven írt útbaigazító feliratok, amelyek a legközelebbi tranzitzóna felé irányítják a migránsokat a Röszke közelében lévő vasúti határátkelő kerítésén 2016. október 13-án. A V4 tagállamok határrendészeti együttműködésének keretében 2016 szeptemberében 25 lengyel rendőr és 24 határőr érkezett Magyarországra, feladatuk a határátkelőhelyek közötti ideiglenes biztonsági határzárral biztosított zöld határ őrzése, gyalogos, gépkocsizó járőrszolgálat és figyelő szolgálat ellátása.
Nyitókép: Idegen nyelven írt útbaigazító feliratok, amelyek a legközelebbi tranzitzóna felé irányítják a migránsokat a Röszke közelében lévő vasúti határátkelő kerítésén 2016. október 13-án. (MTI/Máthé Zoltán)

Az EU-főtanácsnok: jogellenes őrizetnek minősül a menedékkérők elhelyezése a röszkei tranzitzónában

A bíróság előtt lévő ügyben az uniós eljárásnak megfelelően előzetesen állást foglalt a főtanácsnok.

A menedékkérők elhelyezése a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónában jogellenes őrizetnek minősül - ismertette Priit Pikamae főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága csütörtökön.

A főtanácsnok úgy vélte, hogy az EU-testületnek az Európai Unió alapjogi chartájából adódó megközelítést kellene alkalmaznia, amely a tranzitzónában elszállásolt menedékkérőknek magasabb szintű védelmet biztosít, mint az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény. Pikamae véleménye szerint az ott elhelyezett menedékkérők "a külvilágtól fizikailag el vannak vágva, és arra vannak kényszerítve, hogy elszigetelt helyzetben éljenek", továbbá "meg vannak fosztva mozgásszabadságuktól", a tranzitzóna elhagyása pedig

"a kért nemzetközi védelem megszerzésének lehetőségéről való lemondás szinonimája lenne" számukra.

Az ügy előzménye, hogy Szerbián keresztül Magyarországra érkező két iráni, illetve két afgán állampolgár menedékérelmét 2019 elején a magyar hatóságok elutasították, mivel megítélésük szerint biztonságos tranzitországon keresztül érkeztek hazánkba. A szerb állam azonban megtagadta a visszafogadásukat, így a magyar hatóságok elrendelték Afganisztánba, illetve Iránba történő kitoloncolásukat, és a röszkei tranzitzónát jelölték ki részükre ideiglenes szálláshelyként. Az érintettek keresetet indítottak, mivel megítélésük szerint elszállásolásuk feltételei a befogadási irányelv értelmében jogellenes "őrizetnek" minősülnek.

Az uniós testülethez az ügyben Magyarországon eljáró Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság fordult.

Közleményében az uniós testület emlékeztet arra is, hogy a főtanácsnok indítványa nem köti az EU-bíróságot. A főtanácsnok feladata, hogy - teljesen pártatlanul és függetlenül eljárva - a rábízott ügy jogi megoldására vonatkozó javaslatot terjesszen a bíróság elé. Az uniós bírák most kezdik meg a tanácskozást a jelen ügyben, és a kötelező érvényű ítéletet később hozzák meg.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×