eur:
386.36
usd:
362.79
bux:
56115.08
2023. szeptember 22. péntek Móric
Védőmaszkot viselő vásárlók állnak sorban egy ungvári pékség előtt 2020. április 11-én délelőtt. Megtiltotta a helyi kormányzóság az embereknek, hogy a hétvégén elhagyják otthonaikat Kárpátalján, valamint Ukrajna nyugati részében Voliny és Csenyivci megyében a koronavírus-fertőzés terjedésének megfékezése érdekében. A lakhelyelhagyásra vonatkozó tilalom április 11-én 13 órától 13-án 6 óráig lesz érvényben.
Nyitókép: MTI/Nemes János

Ukrajnában enyhítést javasoltak

A karantén-intézkedések maradnak, de néhány korlátozásban változtatás jöhet.

Az egészségügyi tárca a koronavírus-járvány jelenlegi helyzetében azt javasolja a kijevi kormánynak, hogy május 12-ig hosszabbítsák meg a karantén-intézkedéseket, bizonyos korlátozásokon viszont enyhítsenek - közölte keddi online sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter, miközben a fertőzöttek száma az országban meghaladta a hatezret.

Ukrajnában a regisztrált fertőzöttek száma keddre egy nap alatt 415 új esettel 6125-re, a betegségben elhunytaké pedig tíz újabb halálos áldozattal 161-re nőtt a minisztérium adatai szerint. A betegségből eddig 367-en gyógyultak fel.

Jelenleg az országos karantén április 24-ig van érvényben Ukrajnában.

Sztepanov hozzátette, hogy a karantén meghosszabbításával együtt bizonyos korlátozások egyidejű könnyítését is javasolja a minisztérium. Engedélyeznék például a parkok látogatásának újbóli lehetővé tételét, korlátozva továbbra is az egy csoportban mozgó emberek létszámát, és fenntartva a kötelező szájmaszkviselést. Úgyszintén javasolja a tárca a múzeumok és a könyvtárak kinyitását a látogatók előtt a karanténkorlátozások szigorú figyelembe vétele mellett, valamint testhőmérséklet-méréssel a bejáratnál.

"Indítványozunk még egyéb könnyítéseket is. Hangsúlyozom viszont, hogy szigorúan meg lesznek határozva, milyen feltételek mellett tehetők látogathatóvá bizonyos intézmények" - fűzte hozzá a miniszter.

Viktor Ljasko miniszterhelyettes, országos tisztifőorvos kedden az 1+1 tévécsatorna reggeli műsorában kijelentette, hogy ha nem vezették volna be Ukrajnában a karantént és a vele járó korlátozásokat, mostanra a szimulációk alapján a Covid-19 betegek száma elérte volna a 180 ezret az országban.

Ruszlan Marcinkiv, a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk polgármestere közben kedden a Facebookon arról írt, hogy zsúfolttá váltak a város kórházai. Felhívta a figyelmet arra, hogy a régióban több mint ötszáz koronavírusos beteg van, a megye a harmadik legfertőzöttebb területe az országnak. Mint írta, jelenleg tizenöt Covid-19 beteg állapota súlyos. Az ortodox húsvéti ünnepek alatt öten hunytak el a város kórházaiban, kettőnél már igazolták a koronavírus-fertőzöttséget, háromnál még várják a tesztek eredményét.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.22. péntek, 18:00
Vecsei Miklós
felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×