eur:
391.07
usd:
366.54
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart, miután hivatalában videokonferencián egyeztetett Németország és a visegrádi országok külügyminisztereivel 2020. március 13-án.
Nyitókép: MTI/Mónus Márton

Szijjártó Péter: nem kérdés, Magyarország az unió tagja marad

Magyarország az Európai Unió tagja akar maradni, és az is marad – fogalmazott a külgazdasági- és külügyminiszter az Euronewsnak adott exkluzív interjújában.

A miniszter szavai szerint két fronton veszi fel a harcot Magyarország a koronavírussal szemben, a legfontosabb, mint fogalmazott: az emberi életek védelme. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy tömegesen hoztak már be védőfelszerelést a lakosság és az egészségügyi dolgozok védelmében.

Szijjártó Péter második frontként a gazdaság mielőbbi talpra állítását nevezte a járvány lezárulta után. Ennek érdekében olyan csomagot készít a magyar kormány, amely

a GDP közel 20 százalékát állítja a vállalatok támogatásának és a munkahelyek megőrzésének, valamint újak megteremtésének szolgálatába.

A külügyi tárcavezető arra is kitért az interjúban, hogy Magyarország nincs zárlat alatt, és nem vezetett be más országokban tapasztalható kijárási tilalmat, csak részben korlátozta a mozgást, azonban – mint azt hozzátette –, az intézkedések eredményesek, miután „sikerült lelassítani a válságot”.

Az olykor rendeleti kormányzásként említett parlamenti felhatalmazással kapcsolatban kifejtette: nem egyedi lépésről van szó, lényege pedig, hogy a magyar kormányfő „gyorsan reagálhasson”, azonban csak olyan döntéseket hozhat, amelyek a gazdaságnak és az országnak a járvány elleni védelmével kapcsolatosak – hangsúlyozta. Bár a kormánynak kétharmados többsége van, a szokásos eljárási rend általában két hetet vesz igénybe, így viszont órák alatt meghozhatók a döntések - mutatott rá.

Magyarország az unió tagja, és az is marad

Az Európai Parlamentnek a magyar szabályozással kapcsolatos fenntartásaira úgy reagált, hogy szerinte „venniük kellett volna a fáradtságot, hogy megismerkedjenek annak angolra fordított változatával”. Ráadásul

az EP, politikai okoktól vezérelve, folyamatosan támadja Magyarországot, vádjaik észleléseken, és nem tényeken alapulnak

– tette hozzá. Hozzátette: négy más uniós tagországban szintén nem határozták meg, hogy meddig tart a rendeleti kormányzás.

Szijjártó Péter szerint antidemokratikus az Európai Parlament vagy az Európai Bizottság részéről, hogy bírálhat egy tagországot, miközben a válaszadási lehetőséget megtagadják. Ennek ellenére Magyarország az Európai Unió tagja, és az is lesz – szögezte le. Újfent megismételte, ellenzik azt a nézetet, miszerint az unióból egy Egyesült Európai Államot kellene létrehozni, ehelyett az EU-nak erős tagállamokon kell alapulnia. „Ezért részt veszünk a vitákban, és az unió tagjai maradunk” – tette hozzá.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×