eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Gumicsizmákat fertőtlenítenek az önkéntes tűzoltók a koronavírussal fertőzött személyekkel kapcsolatba került tűzoltók védőöltözeteinek tisztítására és fertőtlenítésére kijelölt helyiségben a belgiumi Charleroi tűzoltóságán 2020. április 15-én. Belgiumban töretlen a koronavírus- járvány terjedése, huszonnégy óra leforgása alatt a nyilvántartott fertőzöttek száma 2454-gyel 33 573-ra nőtt, a járványban 4400-en veszítették életüket.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Belgiumban továbbra is emelkedik az új fertőzések száma

Hollandiában és Luxemburgban a járvány terjedésnek lassulásáról számoltak be csütörtökön.

Belgiumban a csütörtökön közzétett adatok szerint továbbra is emelkedik az új fertőzések száma, ugyanis a hét elején jelentett 950 és 500 közötti új esethez képest most 1236 embernél lett pozitív a teszt eredménye. Jelenleg 34 809 fertőzöttet tartanak nyilván az országban.

Az elmúlt 24 órában 417 új halálesetet jelentettek a járvánnyal összefüggésben. A halálos áldozatok napi száma az elmúlt napokban 300 körül mozgott.

A fertőzés következtében március közepe óta 4857-en hunytak el az országban.

A kórházi ápoltak száma kis mértékben tovább csökkent. A belga kórházak mintegy 9500 rendelkezésre álló ágyából jelenleg 5309-et foglalnak el koronavírussal fertőzöttek, mintegy 300-zal kevesebbet, mint szerdán. A kórházban ápoltak közül 1182 embert részesítenek intenzív ellátásban, ez körülbelül 80-nal alacsonyabb, mint az előző napokban. Az korábbiaknál valamivel kevesebbet, az elmúlt 24 órában 310 embert szállítottak kórházba. Számuk valamelyest emelkedett, azonban azt is közölték, hogy egyre többen hagyhatják el a kórházakat, csütörtökre például - az elmúlt napokhoz hasonlóan - 455-en. A járvány belgiumi megjelenés óta eddig 7562-en gyógyultak meg kórházi kezelés segítségével.

A belga kormány szerda este arról döntött, hogy május 3-ig meghosszabbítják az egyebek mellett üzletek bezárásával és a kijárás részleges korlátozásával járó intézkedéseket. A bejelentés szerint az óvodák, a barkácsáruházak és a kertészetek újra kinyithatnak, illetve az idősek vagy fogyatékossággal élők otthonában engedélyezik a látogatást azok számára, akik az elmúlt két hétben nem mutatták a fertőzés tüneteit.

Luxemburgban a kormány a múlt héten a járvány lassulásáról adott hírt, de csütörtökön arról számolt be, hogy 66 újabb fertőzöttet azonosítottak a nagyhercegségben. Az új fertőzések száma az elmúlt napokban 10 körül mozgott. Az összesítés szerint jelenleg 3373 fertőzöttet tartanak nyilván az országban. A járvány következtében elhunytak száma 69, szerdához képest nem emelkedett.

A helyi sajtó szerint a járvány terjedésének európai lassulása nyomán Luxemburg a rendkívüli intézkedések fokozatos feloldására készül. Várhatóan hétfőtől bizonyos szektorokat érintően enyhítenek a korlátozásokon. A mintegy négy hete bevezetett intézkedések megszüntetésének első szakaszában - a hét elejétől - egyebek között folytatódhatnak az építkezési munkálatok, a tanítás újrakezdésére azonban még akár egy hónapig is várni kell. A szájmaszkok kötelező kültéri viselésére vonatkozó szabály továbbra is érvényben marad.

A járvány lassulásáról adtak hírt Hollandiában is. Sajtóinformációk szerint a kormány várhatóan április 28-án jelenti be a korlátozásokkal járó szigorú intézkedések részleges feloldását. Mark Rutte miniszterelnök szavai szerint azonban ehhez egyebek mellett a kórházi ellátás zavartalanságának biztosítására, az idősotthonok lakóinak fokozottabb védelmére és - a tesztek eredményeire alapozva - a járvány terjedésének pontosabb nyomon követésére van szükség. Szakértők véleményére alapozva a kormány továbbra sem tervezi a védőmaszkok viselésének kötelezővé tételét, azonban hangsúlyozták a mintegy másfél méteres távolság betartásának fontoságát.

A holland közegészségügyi hatóság csütörtöki tájékoztatása szerint a kórházba szállított fertőzöttek száma, valamint a járványban elhunytak aránya kis mértékben csökkent. A friss adatok szerint 28 316 fertőzöttet tartanak nyilván, 897-tel többet, mint szerdán. A fertőzöttek mintegy 28 százaléka egészségügyi dolgozó. A járvánnyal összefüggésben elhunytak száma Hollandiában 3134, 322-vel több, mint két nappal ezelőtt.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×