eur:
392.76
usd:
366.14
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
A német hadsereg gyógyszertárának bejárata, amely egy nyolc kilométer hosszú alagútban található Blankenburgban 2020. április 8-án. A német hadsereg sajtóbejárást tartott, amely során tájékoztatta az újságírókat a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedéseikről.
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Komoly veszélytől tartanak Németországban

Legkésőbb húsvét után egyre többen belefáradnak a koronavírus-járvány miatti elszigeteltségbe, és az össztársadalmi léptékű kimerültség hatására meredeken csökkenhet a kormányzat válságkezelő munkájának támogatottsága - figyelmeztet a német szövetségi belügyminisztérium egy szombaton kiszivárgott belső elemzésben.

Ugyancsak szombati adatok szerint az igazolt fertőzések számának alakulása alapján a járvány továbbra is viszonylag lassan terjed Németországban.

A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) adatai szerint szombat délelőttig 117 658 ember szervezetében mutatták ki az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2), ami 4133 esettel - 3,64 százalékkal - több az egy nappal korábbi 113 525-nél.

Sottrum, 2020. április 10.
A koronavírus-járvány idején, 2020. április 10-én, nagypénteken (alul), illetve a 2019-es nagypénteken (felül) készített képek az A1-es autópálya forgalmáról az észak-németországi Sottrum térségében.
MTI/EPA/Focke Strangmann
A koronavírus-járvány idején, 2020. április 10-én, nagypénteken (alul), illetve a 2019-es nagypénteken (felül) készített képek az A1-es autópálya forgalmáról az észak-németországi Sottrum térségében. MTI/EPA/Focke Strangmann

A fertőzésen már átesett emberek számát becsülni lehet, mert csak a vírus megjelenésének tényét kell hivatalosan rögzíteni, és a vírus legyőzését nem kell bejelenteni. Az RKI becslése szerint 57 443-an estek túl a fertőzésen, ami 3530 esettel több az egy nappal korábbi 53 913-nál. Ez ugyan jelentős, 6,54 százalékos növekedés, de

az új igazolt fertőzések száma továbbra is meghaladja a fertőzésből kilábaltak napi számát, az úgynevezett aktív esetek száma így ismét emelkedett.

Emelkedett a vírus okozta betegség (Covid-19) halálos áldozatainak száma is, 171-el 2544-re.

A Der Tagesspiegel című lap beszámolója szerint a belügyminisztérium a járvány pszichoszociális és szociológiai hatásairól készített elemzésében arra figyelmeztetett, hogy a március közepe óta bevezetett kijárási korlátozások és a társadalom és a gazdaság működését csaknem teljesen befagyasztó egyéb rendelkezések révén legkésőbb húsvét után fellép az elszigeteltségi fásultság, amelynek súlyos következményei lehetnek.

A bezártság és a tartósan magas feszültség következtében megrendülhet a kormányzati válságkezelés társadalmi támogatottsága,

megkérdőjeleződhet a korlátozások szükségességébe, hasznosságába és jogosságába vetett hit, tömeges méretet ölthet a szabályok áthágása, és beindulhat a "társadalom eldurvulása" - idézett a berlini lap a belső használatra készült tanulmányból, amely szerint a kockázatok között szerepel egyebek mellett az alkoholfogyasztás növekedése és az öngyilkosságok számának emelkedése.

Az elemzés szerint az a legfontosabb alapszabály, hogy minél rövidebb ideig tart a bezártság, annál jobb a lelki egészség.

Kiemelték: a társadalmi bizalom megőrzéséhez az eddiginél is fontosabb lesz a világos és egységes kormányzati kommunikáció, ha húsvét után is fenn kell tartani a korlátozásokat. Mint írták, az információ, "a tudás megteremti az intézkedések helyességébe vetett bizalmat". A többi között javasolták a koronavírus-tesztek további kiterjesztését és az úgynevezett kapcsolatkövető okostelefon-alkalmazások (contact tracking app) bevezetését a fertőzési láncolatok feltárására és megszakítására.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×