eur:
394.25
usd:
368.91
bux:
66396.61
2024. április 25. csütörtök Márk
Elnéptelenedett utcák a Berlin amerikai és szovjet szektorát összekötő egykori határátkelő, a Checkpoint Charlie közelében 2020. március 29-én. Németországban átlépte az 58 ezres határt az új típusú koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma, a járvány okozta betegségben elhunytak száma 455-re emelkedett.
Nyitókép: MTI/EPA/Jens Schlüter

Németországban húsvét után dönthetnek a korlátozások lazításáról

Németországban enyhén lassul az új fertőzések számának emelkedése, és más országokhoz képest továbbra is alacsony a megbetegedettek halálozási aránya. A járványügyi helyzet függvényében ünnep után dönthetnek a korlátozások lazításáról.

Németországban a Johns Hopkins Egyetem csütörtök reggeli adatai szerint 113 300-an szenvednek a Covid-19 fertőzésben. A betegség miatt eddig 2349-en haltak meg, de 46 300-an már meggyógyultak. Az új fertőzések száma 4974-gyel emelkedett, ami a tegnapihoz képest enyhén magasabb, 4,8 százalékos növekedést jelentett. De ez az érték is sokkal jobb, mint a múlt héten. Az elérni kívánt érték az egy százalék alatti, az jelenti majd a járvány visszavonulását.

Hendrik Streeck, a bonni klinika virológus professzora beszámolt arról, hogy az első fertőzésgócban, az észak-rajna-westfáliai Gangelt városkában 500 háztartásban végzett reprezentatív felmérés első eredményei szerint

a vizsgált személyek 15 százalékánál találtak immunitást, 2 százalékánál pedig eddig fel nem ismert fertőzést.

A halálozások aránya a megbetegedettek között 0,37 százalékos - ez az egész Németország esetében mért 1,89 százalékos halálozási arányhoz képest nagyon alacsony. A Németország összlakosságára vetített halálozási arány pedig 0,06 százalék, ami szintén nagyon kedvező.

Streeck professzor hangsúlyozta, hogy csak a szigorú higiéniai szabályok és az egymástól való megfelelő távolság betartása segíti a járvány terjedésének lassulását. Az eddigi ismeretek szerint a vírus csak cseppfertőzéssel, a levegőben terjed, ezért fontos a távolságtartás.

A német egészségügyi miniszter, Jens Spahn abban az esetben lát lehetőséget a korlátozások húsvét utáni kismértékű lazítására, ha az újonnan igazolt fertőzések száma tovább mérséklődik, illetve ha az összes fertőzött számának megduplázódása 14 nap fölé emelkedik.

A lazításról húsvét után az összes német tartomány miniszterelnökeivel közösen döntenek majd.

Annak ellenére, hogy némely politikus Ausztriára tekintve a maszkviselési kötelezettség lehetőségét emlegeti a korlátozások enyhítésének egyik feltételeként, a szakemberek ezt fenntartásokkal fogadják, mert a maszkok helytelen viselése és kezelése még a vírus azokon való koncentrációját is eredményezheti. Ezért nagyon fontosnak tartják a lakosság tájékoztatását a helyes maszkviselés szabályairól.

A szakemberek szerint védőoltás leghamarabb 2021 közepére várható, addig csak a korlátozások különböző formáival lehet védekezni a vírus terjedése ellen.

A német szövetségi kormány 40 millió eurót különített el a belföldi maszkgyártás elősegítésére. Az ehhez szükséges többrétegű, speciális szövetek gyártásának felfuttatása azonban legalább 3 hónapot fog igénybe venni.

Addig továbbra is külföldről, elsősorban Kínából kell beszerezni ezeket az alapanyagokat.

Németországban is bevezette sokakat érintő korlátozását a WhatsApp. Mivel a járvánnyal kapcsolatban rengeteg álhírt, videót és üzenetet továbbítanak ezen a programon keresztül, az eddig egyszerre 5 ismerősnek továbbítható üzenetek számát egy személyre korlátozták. Ez az ünnepek előtt elég kellemetlen változást jelent, mert ilyenkor az emberek rengeteg üzenetet küldenek a szeretteiknek, főleg, hogy a személyes találkozás a legtöbb esetben nem ajánlott, és nem is lehetséges.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Inkább többre lesz szükség, mint kevesebbre – a heti munkaidő növelését sürgetik Ausztriában

Miközben több más európai ország mellett Ausztriában is vita folyik a munkaidő csökkentéséről, a gazdaság minden területéről mintegy ötezer szereplőt képviselő ipari testület (IV) indítványozta, hogy a csökkentés helyett inkább növeljék a heti munkaidőt 41 órára. A javaslatot felkarolta a kormány egyik legtekintélyesebb minisztere, a szakszervezek azonban tiltakoztak.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×