eur:
394.72
usd:
365
bux:
65502.22
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kocogók a párizsi Szajna-parton a koronavírus-járvány idején, 2020. április 4-én. A járvány miatt a francia kormány meghosszabbította a március 17-én életbe léptetett kijárási korlátozásokat az országban.
Nyitókép: MTI/AP/Christophe Ena

Már sportolni is tilos napközben Párizsban

A lakhely egy kilométeres közelében egyénileg végzett sporttevékenység eddig bármikor lehetséges volt naponta egyszer egy órán át.

Betiltotta Párizsban az önkormányzat a lakhelyhez közeli egyénileg végzett sporttevékenységet délelőtt 10 és este 7 óra között. A párizsi prefektúra keddi bejelentése szerint a rendőrség a párizsi főpolgármesterrel egyetértésben korlátozza a napközbeni kijárást.

Szerdától az egyéni sporttevékenység végzése napközben tilos lesz a fővárosban, este 7 óra és reggel 10 óra között viszont, amikor kevesebben vannak az utcákon, továbbra is engedélyezett marad. A rendőrség arra is figyelmeztetett, hogy a napközben az utcán sportolókat szigorúan meg fogják bírságolni.

Vasárnap politikusok, orvosok és a televíziók is nagyobb önfegyelemre kérték a franciákat, miután megítélésük szerint a ragyogó napsütés időben még mindig túl sokan mentek ki a szabadba, Párizsban a Szajna-parton sétáló családokat kerülgették a futók, akik - miután a parkok, ligetek, sportpályák, közterek zárva vannak - a járdákon alakítanak ki maguknak a gyalogosok mellett alternatív futópályákat.

Franciaországban március 17-én léptek életbe kijárási korlátozások, szakemberek pedig már figyelmeztettek, hogy legalább április végéig szükség lesz rájuk.

Az egészségügyi minisztérium szerint a korlátozások csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére. A korlátozások értelmében a lakhely elhagyása munkahelyre való eljutás, valamint naponta egyszer egy órára egy kilométeres távolságban létfontosságú élelmiszerek vásárlása vagy gyógykezelés céljából lehetséges, hasonló feltételekkel lehet a kormányrendelet szerint a lakhelyhez közel egyénileg sporttevékenységet és állatsétáltatást végezni.

Christophe Castaner belügyminiszter hétfőn jelezte, utasította a prefektusokat, hogy helyi szinteken vizsgálják meg a korlátozások szigorításának szükségességét ott, ahol az érződik, hogy az emberek nem tartják be kellőképpen.

Franciaországban az előző napok csökkenő tendenciája után az elmúlt 24 órában ismét jelentősen, csaknem ezerrel emelkedett a koronavírus-fertőzés halottainak száma

és elérte a 8911-et, de a járvány stabilizálódott, a súlyos betegek számának napi emelkedése hétfőn már csak 94 volt.

Miközben Emmanuel Macron államfő a járvány által legtöbb áldozatot követelő Párizshoz közeli legszegényebb francia megye, Seine-Saint-Denis egészségügyi intézményeibe látogatott kedd délután, kormányának tagjai azt hangsúlyozták, hogy a járvány terjedésének megfékezése elleni erőfeszítések enyhítése egyelőre nincsen napirenden.

"A karantén addig fog tartani amíg szükséges, miután még mindig nem értük el a tetőzést" - mondta kedden Olivier Véran egészségügyi miniszter. "Legyünk szigorúak a karanténnal, ami az egyetlen eszköz a járvány megfékezésére!" - fogalmazott Jean-Francois Delfraissy, a kormány által életre hívott tudományos tanács vezetője.

Jean-Baptiste Djebbari közlekedési miniszter egyértelműen azt kérte a franciáktól, hogy egyelőre ne foglaljanak utazásokat és szállásokat a nyári szünetre, mert még minden "bizonytalan".

"Lesz majd koronavírus utáni élet. De egyelőre a legnagyobb óvatosságot tanácsolom a franciáknak az utazások előkészítésében, miután a helyzet még nagyon bizonytalan" mondta a kormánytag a France Info hírrádióban, jelezve azt is, hogy ugyanakkor

a közlekedési tárca már dolgozik a légitársaságokkal és az állami vasúttársasággal a tevékenységeik beindításának különböző forgatókönyvein.

"Jelenleg azonban az otthonmaradás élvezi az elsőbbséget" - tette hozzá. Mindeközben Bruno Le Maire gazdasági miniszter hétfőn a szenátusban az általános karantén várható hatásait illetően elmondta, hogy a második világháború óta a legnagyobb gazdasági visszaeséssel számol a francia kormány, ami bőven az eddig rekord, a 2,2 százalék felett lesz. A karantén egyik jótékony hatása, hogy a statisztikák szerint márciusban Franciaországban 45 százalékkal visszaesett a bűnözés.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

Egyáltalán nem mindegy, hogy mikor mész nyugdíjba - Hasonló életpályánál is hatalmas eltérések lehetnek

A nyugdíjszámítás során meghatározó jelentőségű valorizácós szorzószámok minden évben a kedvezmények nélkül számított országos nettó átlagbér előző évi nominális növekedését tükrözik, az erről szóló idei kormányrendelet tervezetét március 13-án küldték társadalmi egyeztetésre. Miután a nyugdíjba vonulás évét megelőző év kereseti szintjéhez kell igazítani az 1988 óta figyelembe vehető korábbi évek kereseteit, az utóbbi években egyre erősebben érvényesül az a jelenség, hogy a nyugdíjigénylés évének meghatározó jelentősége van a nyugdíj összegének alakításában: minél későbbi évben igényli a nyugdíját a jogosult, annál jobban járhat, még nagyon hasonló életpályák esetén is. Ezt a méltánytalanságot sem az inflációs nyugdíjemelés, sem a 13. havi nyugdíj nem képes megnyugtatóan kezelni, megoldást csak a nyugdíjemelési eljárás olyan módosítása hozhatna, amelynek révén a nyugdíj megállapításának évétől függő valorizációs korrekció is megjelenne az emelés mértékét meghatározó tényezők között.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×