INFORÁDIÓ 
2021. január 25. hétfő
Pál

lengyelország

jog és igazságosság

miniszterelnök-helyettes

Vita után lemondott a lengyel kormányfőhelyettes

Infostart / MTI

Lemondott Jaroslaw Gowin lengyel kormányfőhelyettes, tudomány- és felsőoktatásügyi miniszter. Közölte azonban, hogy az általa vezetett párt, az Egyetértés (Porozumienie) továbbra is tagja marad a kormánykoalíciónak.

Gowin az utóbbi napokban ellenezte, hogy a május 10-re kiírt államfőválasztást a koronavírus-járvány tükrében is az eredeti időpontban rendezzék meg, ezért

nem értett egyet a levélben történő szavazás általános alkalmazásával sem.

Ezt a megoldást a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt javasolta az idei elnökválasztásra vonatkozóan, és hétfőn szavazott volna róla a szejm. A témát azonban végül nem tűzték napirendre, a 460 fős alsóházban 228 képviselő mellette, ugyanannyian viszont ellene szavaztak, hárman tartózkodtak.

A PiS tervezetét ő nem, de az Egyetértés képviselőinek többsége támogatni fogja - mondta Gowin. Közölte: Jadwiga Emilewicz fejlesztési minisztert, az Egyetértés tagját javasolta a kormányfőhelyettesi posztra maga helyett a miniszterelnöknek.

Gowin és a sajtóértekezleten vele együtt felszólaló Emilewicz aláhúzták: a járványhelyzetben a lengyelek egészségügyi és gazdasági biztonságával foglalkozó, stabil kormányra van szükség.

Jaroslaw Gowin azt is közölte: aznap olyan alkotmánymódosítási javaslatot nyújtanak be, amelynek értelmében a járványhelyzet miatt két évvel később tartanák meg az elnökválasztást. Andrzej Duda jelenlegi elnök addig tisztségében maradna, két év múlva viszont nem indulhatna újból a választáson.

Gowin már múlt pénteken ezt a megoldást szorgalmazta a elnökválasztásra vonatkozó PiS-indítvány alternatívájaként. Javaslatát közlése szerint támogatta aláírásával Mateusz Morawiecki és a PiS elnöke, Jaroslaw Kaczynski is. Az összes ellenzéki párt viszont jelezte: ellenezni fogják Gowin tervezetét. Az alkotmány módosításához a lengyel parlamentben kétharmados többségre van szükség, amivel a PiS által vezetett, az Egyetértés mellett még a Szolidáris Lengyelország nevű kispártból álló konzervatív koalíció nem rendelkezik.

Kaczynski szerint a választás elhalasztása jelen körülmények között az alkotmányos előírások egyértelmű megsértését jelentené,

a levélben történő szavazás lebonyolítása viszont teljesen biztonságos az állampolgárok egészségére nézve. Az alkotmány olyan módosítását, amely nem egy, hanem több évvel hosszabbítaná meg a jelenlegi államfő megbízatását, Kaczynski a helyzet másik lehetséges megoldásaként említette.

A járványhelyzetre és a választók biztonságára hivatkozva az összes ellenzéki párt a választások elhalasztását követeli. Felmérések szerint jelenleg Andrzej Duda egyértelműen a szavazás fő esélyese.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018