INFORÁDIÓ 
2020. június 6. szombat
Cintia, Norbert

koronavírus

adatok

olaszország

worldometer

Az új koronavírus okozta betegségben meghalt emberek koporsóit a különböző olaszországi térségekben működő krematóriumokba szállítják a lombardiai Bergamo közelében fekvő Ponte San Pietróból 2020. április 3-án. Bergamo a vírussal egyik leginkább sújtott város Lombardiában, a járvány olaszországi gócpontjában.

Tovább csökkent az elhunytak száma Olaszországban

Infostart

Csökkenőben van a napi új esetek száma is, de a helyzet még korántsem szívderítő.

A Worldometer legfrissebb adatai szerint 24 óra alatt 4316 új koronavírus-fertőzést regisztráltak, ezzel 128.948-ra emelkedett a teljes esetszám Olaszországban. Összesen 15.887-en hunytak el, a szombatról vasárnapra mért adat 525 halálozást mutatott. A regisztráltak közül eddig 21.815 ember gyógyult fel a betegségből. Válságos állapotban 3977-en vannak.

Az elmúlt napokban 4600 körüli volt a napi új esetek száma, ebben kis javulást mutatnak most az adatok, míg az elhunytak vasárnapi 525-ös száma csökkenést jelent a korábbi napok 760, 766, 681-es adataihoz képest.

Angelo Borrelli, a polgári védelem vezetője pozitívnak nevezte az elhunytak számának napi csökkenését. Hangsúlyozta, hogy folyamatosan csökken a kórházba szállítottak és intenzíven kezeltek száma. Hozzátette, hogy

hetek óta először nem volt szükség a kórházi betegek más tartományba történő áthelyezésére Lombardiából, mivel a csökkenő számok miatt elegendő hely van a kórházakban

- tudósított az MTI.

Silvio Brusaferro a Közegészségügyi Hivatal (Iss) felelőse szerint az adatok azt mutatják, hogy a járványgörbe elérte a tetőzést, és csökkenésnek indult. "Maradjatok továbbra is otthon" - üzente az olaszoknak. Megjegyezte, hogy az április 13-ig tartó kijárási korlátozás lejárta után megkezdődhet az úgynevezett "második fázis", de ez nem jelenti az óvintézkedések teljes feladását.

A gócpont Lombardia kormányzója bejelentette, hogy hétfőtől 3,3 millió szájmaszkot osztanak szét ingyen. Ebből 300 ezret a gyógyszertárakban, a többit a városok különböző pontjain.

Attilio Fontana tartományi elnök arra kérte a lakosokat, azok vegyenek át szájmaszkot, akik eddig még nem tudtak beszerezni. Akinek továbbra sem jut, azok sállal, kendővel takarják el orrukat, szájukat. Az 1,3 milliós Milánóban 900 ezer szájmaszkot osztanak szét.

Ezzel egy időben kötelező lesz a szájmaszk használata az utcákon. Aki szájmaszk nélkül tartózkodik az utcán, azt 400 euró (több mint 140 ezer forint) bírságra ítélik. Ugyanezt bevezették Toszkánában is.

Olaszország többi részén nem kötelező a továbbra is nehezen beszerezhető szájmaszk használata. Ugyanakkor a nyitva tartó üzletek többségébe nem engednek be szájmaszk és védőkesztyű nélkül.

A húsvéti ünnepek és a rendkívüli jó idő miatt tovább szigorították az ellenőrzéseket.

Helikopterekkel, drónokkal és telefoncellás ellenőrzéssel

igyekeznek megakadályozni, hogy az olaszok vidéki házaikba menjenek el. Az MTI tudósítóját, a virágvasárnapi munkavégzés közben, a Vatikánig tartó kevesebb mint hét kilométeres távolságon négyszer ellenőrizték a római rendőrségi pontokon.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Filippo Venezia
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018