INFORÁDIÓ 
2020. május 31. vasárnap
Angéla, Petronella

németország

koronavírus

olaszország

Alig néhány járókelő Berlin híres terén, az Alexandeplatzon a koronavírus-járvány idején, 2020. április 3-án.

Tésztavonatokat indítanak a németek Olaszországba

Újfajta tesztelési módot talált ki Németország, hogy spóroljon a rendelkezésre álló erőforrásokkal.

Németországban a friss helyi adatok (Robert Koch Intézet) szerint eddig 79 700 igazolt fertőzöttet és 1017 halottat okozott a koronavírus-járvány, a John Hopkins Egyetem 85 000 fertőzöttet és 1107 halottat számolt péntek kora délutánig. A különbség az összesítés módszertana miatt van.

A kijárási korlátozások következtében Németországban a fertőzés dinamikája érezhetően csökkent, de még mindig erős, jelenleg naponta 6900 új fertőzöttet jelentenek.

A járvány terjedésében lassulás észlelhető,

a meghozott korlátozó intézkedések hatásosak. Ezt látják a mobiltelefonos mobilitásprofilok alapján is. Némely városban az emberek mozgása 40-50 százalékkal csökkent.

A cseppfertőzés veszélye miatt a Robert Koch Intézet továbbra is szorgalmazza a maszkok viselését mások védelmében, de kihangsúlyozta, hogy a házi gyártású maszkok viselői ne essenek abba a tévedésbe, hogy azok megvédik őket egy esetleges fertőzéstől. A tömegközlekedésben inkább a járatok sűrítését és több busz, villamos, metrókocsi indítását javasolják a szükséges 1,5 méteres távolságtartás lehetősége érdekében.

Elsődlegesnek tartja az intézet az egészségügyi kapacitások védelmét, amit a betegek számának lassú emelkedésével lehet csak biztosítani.

A múlt héten Németországban 350 ezer tesztet végeztek el, ezekből körülbelül 7-8 százalék hozott pozitív eredményt.

Eddig az egészségügyi személyzetből 2 300 fő fertőződött meg, körükben rendszeresek a tesztek, és végeznek

úgynevezett "pool teszteket" is; egyes munkacsoportok mintáit közösen tesztelik, összekeverik azokat. Ha valamelyik csoporté pozitív lesz, akkor abban mindenkit egyenként letesztelnek,

ezzel le tudják csökkenteni a végrehajtandó tesztek számát és takarékoskodni tudnak a reagensekkel.

A Der Spiegel értesülése szerint Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter azt tervezi, hogy a repülőtereken is elkezdik az ellenőrzést, és az utasoknak elrendelhetik a 14 napos karantént.

A krízis kreatív megoldásokat követel, ezért a megfelelő tésztaellátás biztosítására az Aldi már több különvonatot indított Olaszországba, hogy azzal hozza be Németországba a manapság nagyon keresett száraztésztaféléket, mert a határokon átmenő kamionos közlekedés nehézkessé vált.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Michael Sohn
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018