eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Ekaterina Zaharieva bolgár külügyminiszter sajtótájékoztatót tart találkozójuk után Szófiában 2020. március 26-án.
Nyitókép: MTI/KKM/Borsos Mátyás

Szijjártó Péter: minden kormánynak kettős felelőssége van most

Az új típusú koronavírus-járvány okozta válság idején is biztosítani kell az áruk és a hazatérni kívánó polgárok akadálytalan mozgását az Európai Unión belül - közölte Szijjártó Péter Szófiában, miután a bolgár külügyminiszterrel egyeztetett.

A tárgyalásokat lezáró közös sajtótájékoztatón a külgazdasági és külügyminiszter elmondta, Ekaterina Zaharievával egyetértettek abban, hogy minden kormánynak kettős felelőssége van a jelenlegi helyzetben:

először is az állampolgárok életének, egészségének védelme, valamint az ország folyamatos ellátásának és a gazdaság működőképességének biztosítása.

Mint rámutatott, ehhez az kell, hogy mindenki garantálja a korlátozásoktól mentes áruforgalmat, és ebben a két fél több európai koordinációt és segítséget várna el. Közösségi szinten kellene biztosítani azokat a tranzitútvonalakat, amelyeket Budapest és Szófia már biztosít az áruk, illetve a hazatérni kívánó európai polgárok számára.

A tárcavezető hozzátette, hogy a magyar kormányzat egészen addig fenntartja azt a szabályozást, amelynek értelmében a bolgár állampolgárok este 9 és reggel 5 óra között beléphetnek autójukkal Magyarországra, amíg Románia is átengedi őket a területén.

Kiemelte, hogy a "személytelen videokonferenciák helyetti személyes találkozó világosan mutatja azt a jelentőséget, amelyet Magyarország és Bulgária tulajdonít a kétoldalú kapcsolatoknak". A két ország hasonló álláspontot foglal el az EU előtt álló valamennyi kihívás tekintetében - szögezte le.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a járvány idején a migráció kérdésének még nagyobb hangsúlyt kell kapnia, miután az illegális, tömeges bevándorlási hullámok innentől kezdve "nem csak biztonsági és kulturális, hanem nagyon jelentős egészségügyi kockázatot is jelentenek".

"Közös álláspontunk, hogy az Európai Unió külső határait meg kell védeni"

- fogalmazott.

A kerítésépítéssel kapcsolatban pedig aláhúzta: "amit Európában sokáig szitokként szórtak a fejünkre, arról bebizonyosodott, hogy helyes döntés volt".

Végezetül kitért arra is, hogy Törökországgal megállapodásra kell jutni (a migránsok visszatartásáról), egy fenntartható megoldás nélkül ugyanis folyamatos lesz a migrációs nyomás az EU-n.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×