INFORÁDIÓ
2023. február 6. hétfő
Dóra, Dorottya

salát gergely

koronavírus

kína

gazdaság

járvány

aréna

Az egyik beteget masszírozza egy ápoló a vuhani Fang Cang ideiglenes kórházban 2020. február 17-én. A tüdőgyulladást okozó új koronavírus előidézte betegség halálos áldozatainak száma 1868-ra emelkedett Kínában, a legtöbben a járvány gócpontjában, Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban hunytak el.

Szakértő: veszélyes vizekre evez Kína az összeesküvés-elméletekkel

Arcvesztés érte Kínát a koronavírus-járvány kitörése miatt, mostanra azonban a járvány elleni globális harc zászlóvivőjeként tűnhet fel a világban – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Salát Gergely sinológus, aki szerint a kommunista országnak kettős válsággal kell szembenéznie.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

„Nagyon valószínűnek tűnik, legalábbis virológus kollégák szerint, hogy valamiféle ember-állat interakcióból jött ez a vírus” – fogalmazott Salát Gergely. A sinológus hozzátette: Kínában hivatalos szintre kezdenek emelkedni a új típusú koronavírus-járvány kialakulásáról szóló különböző összeesküvés-elméletek.

„Mindegyik oldalon. Éppen a napokban, a sok külügyi szóvivő közül az egyik azt tweetelte ki, hogy a járványt Vuhanban járt amerikai katonák hurcolták be az országba még tavaly novemberben, akik valamilyen versenyen vettek részt. Őket vádolta meg. De más

hivatalos, félhivatalos személyek is elkezdtek arra utalgatni Kínában, hogy az, hogy ott fedezték fel a járványt, az egyáltalán nem azt jelenti, hogy Kínából eredt

– magyarázta a szakember. – Ha most ezek az összeesküvés-elméletek ilyen magas szintre emelkednek és hivatalossá válnak, akkor ezek nagyon veszélyesek lehetnek.”

Arcvesztés érte Kínát a koronavírus-járvány kitörése miatt, tette hozzá A Pázmány Péter Katolikus Egyetem tanszékvezetője.

„Nagy arculcsapásként érte Kínát az, hogy először saját magára, majd aztán az egész világra rászabadított egy ilyen súlyos következményekkel járó járványt. Ciki, nem jó dolog,

senki sem szeretne felelős lenni egy ilyenért

– fogalmazott Salát Gergely. – Viszont azzal, hogy a figyelem elterelődött a kínai ügyekről, és már az rajzolódik ki, hogy urai a helyzetnek az ottani hatóságok, miközben az európai országok, illetve Amerika egyre kétségbeesettebben küzd az egész helyzettel, elkezdhetik átpozicionálni magukat és a koronavírus-járvány elleni globális harc fáklya-, vagy zászlóvivőiként tündökölni. És nagy kegyesen felajánlhatják a világnak a tapasztalataikat. Ez egy jó lehetőség, amit ki is használnak” – vélekedett.

Salát Gergely sinológus rámutatott: csak január 23-a után lett központi, politikai ügy Kínában a koronavírus-járvány elleni védekezés, előtte megpróbálták eltussolni annak jelentőségét. A szakértő hozzátette: Kína mostanra ugyanakkor több kegyetlen, embertelen karanténintézkedést hozott.

Kedves, de nem teljesen önzetlen

A sinológus a műsorban a járvánnyal összefüggő kommunikáció változása kapcsán megjegyezte, hogy a kínai cégvezetők már nem a koronavírus-járvány helyi hatásairól, hanem a világ eseményeiről beszélnek.

„Hiszen egy

dupla válsággal kell a kínai gazdaságnak szembenéznie.

Először meg kellett küzdenie az ottani leállással és a lassú újraindulással, minden problémával, amit ez okozott. De ebből nagyjából kievickélnek, így a kínálati oldali gondok megszűnnek, tehát most már tudnak termelni, vannak alapanyagok és munkásaik. Azonban megjelenik a keresleti oldali problémahalmaz: éppen a legfőbb piacaik, az Európai Unió és Amerika összezuhanni látszik, és bezárják a kapuikat és a gazdaságaik nagyon megsínylik a járványt. Nyilván nem tudhatjuk, hogy mi lesz a történet vége – mondta Salát Gergely –, de a lényeg, hogy a kínaiak emiatt egy dupla válsággal kénytelenek megbirkózni.”

A kutató arról is beszélt, hogy Kína mikor nyújthat gazdaságélénkítő segélycsomagokat a koronavírus-járvány által érintett országoknak.

„Olaszországba egy hónappal ezelőtt három koronavírus-fertőzött volt, vagyis akkor még nem létezett a probléma, vagy legalábbis azt gondolták, hogy nem létezik a koronavírus-probléma. Ma pedig már van vagy 25 ezer fertőzött, és naponta 3-400 halott. Ez az egy hónap nem elég ahhoz, hogy a kínaiak nagyon komoly gazdaságélénkítő intézkedéseket, meg segélyeket kidolgozzanak, miközben ők is csak a múlt héten jelentették be, hogy túljutottak a csúcson. Vagyis

nagyszabású programok és egyebek még nem indultak, inkább kisebb gesztusokat tesznek, mint egy-egy segélyszállítmány, vagy szakértői különítmény,

amit Olaszországba küldtek a járvány elleni harcba. Ilyenekre később is lehet számítani, és ha sikerül gatyába ráznia magát Kínának, akkor nyilvánvalóan meg fognak jelenni a világ különböző területein, bőröndnyi pénzeket felmutogatva, hogy »tessék, segítünk nektek helyreállni«, ami egyrészt egy kedves gesztus lesz részükről, másfelől nem teljesen önzetlen, hiszen itt a legfontosabb saját kereskedelmi partnereikről van szó.”

Salát Gergely sinológus szerint Kína levonja a tanulságokat a járványból, és az eddiginél sokkal több biztonsági tartalékot halmoz fel, illetve vészhelyzet esetén használható kapacitásokat épít ki.

InfoRádió - Aréna - Salát Gergely (1. rész)
 
InfoRádió - Aréna - Salát Gergely (2. rész)
 
Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Salát Gergely: komoly arcvesztés érte Kínát
 
Salát Gergely: dupla válsággal kell szembenézniük
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018