eur:
393.97
usd:
368.73
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György
Védőruhát viselő pilóta egy teherszállító repülőgépben a Vuhan-Tianho nemzetközi repülőtéren 2020. január 28-án. Az új, tüdőgyulladást okozó koronavírus a 11 millió lakosú Vuhan egyik halpiacán bukkant fel január elején, és eddig legkevesebb 106 ember halálát okozta Kínában.
Nyitókép: MTI/AP/Xinhua/Xiao Yijiu

Várják a mentőövet a légitársaságok

Ötvenmilliárd dolláros kormányzati segélycsomagot kértek az Egyesült Államok legnagyobb légitársaságai, miután a koronavírus-járvány miatt jelentősen csökkent a szolgáltatásuk iránti kereslet.

Az Airlines for America lobbiszervezet tájékoztatása szerint az iparágnak

  • 25 milliárd dollár hitelre és
  • 25 milliárdos mértékű kezességvállalásra van szüksége, emellett
  • tízmilliárdos nagyságrendű adókedvezményeket szeretnének elérni a kormányzatnál.

A csak áruszállítással foglalkozó cégeknek 8 milliárd dolláros mentőövet tartanak szükségesnek.

A légitársaságok arra figyelmeztettek, hogy intézkedések nélkül hónapokon belül kifogyhatnak a készpénzből. A Reuters értesülése szerint az Egyesült Államok nemzetgazdasági bizottsága és pénzügyminisztériuma már megkezdte a tárgyalásokat.

Az Egyesült Államok légitársaságai mellett a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség, és most már a oneworld, a Star Alliance és Skyteam légiszövetség is kormányzati segítséget kér, mert álláspontjuk szerint május végére a világ legtöbb légitársasága csődbe megy mentőöv nélkül.

Joe DePete, az Amerikai Közforgalmú Pilóták Egyesületének (ALPA) elnöke hétfőn a munkavállalók védelmére szólított fel, mert ők is ki vannak téve a légitársaságok gazdasági helyzetének.

A United arról számolt be, hogy március első két hetében egymillióval kevesebb utasforgalmat mértek az egy évvel korábbihoz képest, és 1,5 milliárd dollárral alacsonyabb bevételre számítanak a 2019 márciusihoz viszonyítva.

Az amerikai légitársaságok arra is felhívták a figyelmet, hogy az esetleges 30 napos belföldi közlekedési korlátozás esetén 7-10 milliárd dollár áramolhat ki kártérítés miatt a cégektől.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×