INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

cdu

annegret kramp-karrenbauer

németország

Annegret Kramp-Karrenbauer, a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke, védelmi miniszter a párt vezetőségi ülésén Berlinben 2020. január 10-én. Német hírportálok jelentése szerint Kramp-Karrenbauer bejelentette, hogy idén nyáron távozik pártvezetői tisztségéből és nem kíván a CDU kancellárjelöltjeként indulni a 2021-es szövetségi parlamenti választáson.

Áprilisban választ elnököt a CDU

Infostart / MTI

Rendkívüli elnökválasztó kongresszust tart a kormányzó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) április 25-én - jelentette be a párt távozó elnöke Berlinben.

Annegret Kramp-Karrenbauer a párt vezető testületeinek ülése után tartott tájékoztatóján elmondta, hogy az egynapos berlini kongresszus egyetlen témája az új elnök megválasztása lesz.

Arról még nem döntöttek, hogy lesz-e szervezett formája a jelöltek kampányának a kongresszusig hátralévő két hónapban. Azt viszont már elhatározták, hogy nem szerveznek regionális kongresszusok sorából álló közös országjárást a jelölteknek, mint a legutóbbi, 2018 decemberi elnökválasztó kongresszus előtti hetekben - ismertette a CDU távozó elnöke.

Közölte: a napokban tárgyalt három lehetséges elnökjelölttel, akik megígérték, hogy még a héten nyilvánosan bejelentik szándékukat, ha úgy döntenek, megpályázzák a tisztséget.

Azt is megígérték, hogy

a választás eredményétől függetlenül tevékenyen részt vesznek a párt munkájában a kongresszus után is.

További követelmény valamennyi jelölttől, hogy álljon készen a jó együttműködésre a CDU és a bajor testvérpárt, a Keresztényszociális Unió (CSU) közös szövetségi parlamenti (Bundestag-) frakciójával és a pártszövetség által vezetett kormánykoalícióval- mondta Annegret Kramp-Karrenbauer.

Kifejtette: az elnökválasztással a CDU világosan jelzi, hogy kit kíván indítani kancellárjelöltként a következő Bundestag-választáson. Ebből azonban nem következik automatikusan, hogy a párt következő elnöke lesz a CDU/CSU pártszövetség közös kancellárjelöltje. Ebben az ügyben a következő elnöknek kell majd megállapodásra jutnia a testvérpárttal.

Eddig egy politikus, Norbert Röttgen, a Bundestag külügyi bizottságának CDU-s elnöke jelentette be nyilvánosan, hogy elindul a párt elnökségéért.

A három további lehetséges jelölt Armin Laschet észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök, Friedrich Merz a Bundestag-frakció volt vezetője és Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter.

A hétfői vezetőségi ülés után tartott tájékoztató másik résztvevője Annegret Kramp-Karrenbauer mellett a CDU hamburgi szervezetének elnöke, Marcus Weinberg volt, akinek vezetésével a párt a szavazatok 11,2 százalékát, története leggyengébb hamburgi választási eredményét érte el a vasárnapi tartományi törvényhozási (Bürgerschaft) választáson.

Marcus Weinberg elmondta, hogy a kudarc egy sor tényező együttes hatásának tulajdonítható. E tényezők között volt, hogy a CDU körüli aktuális, Hamburgtól független ügyek nem "hátszelet" adtak a helyi kampányhoz, hanem egy "szemből lecsapó orkán" hatását fejtették ki. Főleg a Türingia tartományi miniszterelnök-választás körüli bonyodalmak tántorították el a választókat a kereszténydemokratáktól - fejtette ki a politikus.

Annegret Kramp-Karrenbauer távozásának is a türingiai kormányfőválasztás a közvetlen előzménye. A tartomány parlamentjében (Landtag-) a CDU helyi szervezetének képviselői a szövetségi vezetőség iránymutatásával ellentétesen jártak el, a választás harmadik fordulójában nem tartózkodtak ugyanúgy, mint az első két fordulóban, hanem a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) jelöltjére szavaztak. Az FDP-s jelöltre, Thomas Kemmerich-re szavaztak a CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németországnak (AfD) párt képviselői is - kihátrálva saját jelöltjük mögül -, így a liberális politikus saját pártja, valamint a CDU és az AfD együttes támogatása révén nyerte el a miniszterelnöki tisztséget, ami országos felháborodást okozott. A CDU türingiai szervezete a szövetségi vezetőség azon elképzelését sem tette magáévá, hogy a kormányfőválasztás révén keletkezett válságot előrehozott Landtag-választással kell megoldani.

Mindezek után, február 10-én Annegret Kramp Karrenbauer bejelentette, hogy nem kíván a CDU/CSU közös kancellárjelöltjeként indulni a következő Bundestag-választáson, és a pártelnöki tisztségből is távozik, amint kiválasztották utodját.

Annegret Kramp-Karrenbauert 2018 decemberében választották meg a CDU elnökének. Angela Merkel kancellárt követte a tisztségben. Vezetésével a CDU választói támogatottsága nem erősödött, a 24-28 százalékos sávban stagnál. Személyes népszerűsége megválasztása óta alacsony, nem sikerült a választók számottevő részét meggyőznie arról, hogy megfelelő kancellárjelölt, illetve kancellár lehet belőle.

Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018