eur:
395.08
usd:
365.93
bux:
65340.3
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Bemutatkoznak a nyugat-balkáni országok az új uniós vezetésnek

A májusban tervezett EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozó előkészítését szolgáló brüsszeli munkavacsora célja az Európai Unió és a balkáni régió hat országával ápolt kapcsolat elmélyítése - közölte vasárnap Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben az Európai Unió (EU) és a nyugat-balkáni országok vezetőinek tanácskozására érkezve.

A hat nyugat-balkáni ország - Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia és Szerbia - vezetője először találkozik Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével, Ursula von der Leyennel, az Európai Bizottság elnökével, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnökkel és Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel, hogy előkészítsék a májusra Zágrábban tervezett második EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót.

Charles Michel tájékoztatása szerint a vasárnap este kezdődött nem hivatalos tanácskozás alkalmával a vezetők áttekintik, hogyan lehetséges tovább mélyíteni a partnerséget az EU és a térség országai között, valamint megerősíteni az európai perspektívát. Meghatározzák, mely területeken szükséges az előrehaladás, ide értve a jogállamiságot, valamint az átfogó reformokintézkedéseket a korrupció, valamint a szervezett bűnözés elleni harc eredményessége érdekében.

A nyugat-balkáni országok vezetői a vasárnapi találkozót követően hétfőn részt vesznek az Albánia támogatását célzó brüsszeli nemzetközi donorkonferencián. A konferencia célja, hogy támogassák az ország újjáépítési erőfeszítéseit az Albániát tavaly novemberben sújtó földrengés után.

Az előző EU-Nyugat-Balkán csúcstalálkozót 2018 májusában tartották a bulgáriai Szófiában tartották. A csúcsértekezleten fogadták el az úgynevezett szófiai nyilatkozatot, amelynek mellékletében felvázolták a térséggel való megerősített együttműködést célzó új intézkedéseket.

Az Európai Tanács októberi csúcsértekezletén francia javaslatra megakadályozta a csatlakozási tárgyalások elindítását Észak-Macedóniával és Albániával.

Montenegróval, Szerbiával és Törökországgal már zajlanak a csatlakozási tárgyalások. Albánia és Észak-Macedónia tagjelölt ország, Bosznia-Hercegovina és Koszovó potenciális tagjelölt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×