INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 14. péntek
Marcell

ferenc pápa

áder jános

vatikán

meghívás

Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt.

Meghívta a pápát a magyar köztársasági elnök

Infostart / MTI

Áder János a Nemzetközi Eukarisztikus Kongresszus alkalmából hívta magyarországi látogatásra a katolikus egyházfőt, aki négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt a Vatikánban.

Áder János a közmédiának nyilatkozva elmondta: azzal a szándékkal érkezett a Vatikánba, hogy meghívja és meggyőzze a Szentatyát, jöjjön el és vegyen részt a szeptember 13-20. között megrendezendő eucharisztikus világkongresszuson.

Az államfő érvei között szerepelt, hogy 100 éve vette fel Magyarország a diplomáciai kapcsolatot a Vatikánnal, és 30 esztendővel ezelőtt újították azt meg. Kitért arra is, hogy 25 éve nem járt katolikus egyházfő Magyarországon, utoljára Szent II. János Pál pápa látogatta meg hazánkat 1996-ban. Áder János kiemelte a találkozón, hogy Ferenc pápa tavalyi csíksomlyói látogatása rendkívül sikeres volt a hívek körében, és biztos, hogy hasonló szeretettel fogadnák a magyarországi hívek is.

Áder János rámutatott: az eucharisztikus kongresszus eddig ismert programja nagyon sok izgalmas találkozásra, Magyarország arcának sokrétű bemutatására ad alkalmat, nemcsak hitéleti, liturgikus, hanem kulturális téren is. A köztársasági elnök elmondta: megmutatta a Szentatyának a tervezett programot, aki - közlése szerint - nagy érdeklődéssel tanulmányozta azt.

A találkozón Ferenc pápa jelezte, nagyon szívesen eljönne.

"Ezt százszázalékos elköteleződésnek nem lehet tekinteni, de több volt ez, mint egyszerű udvarias nyilatkozat a felkérésről"

- mondta Áder János. A köztársasági elnök megerősítette a meghívást Pietro Parolin szentszéki államtitkárnál történt megbeszélésén is. A bíboros a találkozó úgy fogalmazott, hogy nagy megtiszteltetés lenne számára, ha elkísérhetné a Szentatyát budapesti útjára - mondta az államfő, aki szerint ez nem alap nélkül tölthet el bizakodással.

Az államfő beszámolt arról is,hogy hangsúlyosan szerepelt a pápai audiencián a néhány nappal ezelőtt kiadott pápai buzdítás, ami Amazóniáról szól, és a közös felelősségünket emeli ki a teremtett világ iránt, különös tekintettel a vízkészletek megőrzésére és a természetes vizek megóvására. Egyetértettek abban, hogy a 20. század az olaj évszáda volt, a 21. század pedig már most a víz évszázada, és még inkább az lesz. Ennek értelmében az egyik legnagyobb kihívás az emberiség, és minden egyes ország számára, hogyan tud megfelelő mennyiségű és jó minőségű vízről gondoskodni az ott élők számára - mutatott rá a köztársasági elnök.

Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban, balról  Herczegh Anita, Áder János felesége 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt.
MTI/Kovács Tamás
Ferenc pápa kezet fog Áder János köztársasági elnökkel magánkönyvtárában a Vatikánban, balról Herczegh Anita, Áder János felesége 2020. február 14-én. A római katolikus egyházfő négyszemközti audiencián fogadta a magyar államfőt. MTI/Kovács Tamás

Áder János beszámolt arról is, Magyarország mit tett annak érdekében, hogy ne csak beszéljenek erről a kérdésről, hanem konkrét megoldási javaslatok szülessenek. Szólt az eddig megrendezett víz világtalálkozókról, az ezeken felvázolt elképzelésekről, javaslatokról, amelyekkel nem csupán a Magyarországon élőknek, hanem a környező országok számára is tudnak megoldást - ha nem is teljes körűen - kínálni.

Áder János tájékoztatta a katolikus egyházfőt az üldözött keresztények megsegítését célzó Hungary Helps programról. Kérdésre a magyar államfő úgy értékelt, hogy

vita, nézetkülönbség, megoldásra váró feladat nincs Magyarország és a Szentszék között,

közös gondolkodásra igényt tartó témák vannak, ezeket is áttekintették a beszélgetésen, amely reményei szerint Magyarországon folytatódik majd.

A köztársasági elnök péntek délutáni hivatalos programja során tárgyalást folytat Sergio Mattarella olasz államfővel.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018