eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Donald Trump amerikai elnök kormányzatának a 2021-es pénzügyi évre készített, Amerika jövője címet viselő költségvetési törvénytervezete megérkezik a képviselőház költségvetési bizottságának irodájába a törvényhozás, a kongresszus washingtoni épületében, a Capitoliumban 2020. február 10-én.
Nyitókép: MTI/AP/J. Scott Applewhite

Meghúzná a gyeplőt Donald Trump

Donald Trump amerikai elnök jelentős kiadáscsökkentéseket javasol a következő költségvetési évre - derül ki abból a költségvetési tervből, amelyet hétfőn hozott nyilvánosságra a Fehér Ház. A költségvetési tervezet ugyanakkor továbbra is elsődleges fontosságúnak tartja az Egyesült Államok déli határain megépítendő falat.

A 2020 októberében kezdődő 2021-es pénzügyi évre előterjesztett 4,8 ezer milliárd dolláros költségvetési tervezetnek az elnök szándékai szerint az is célja, hogy az elkövetkező 15 esztendőben helyreállítsa a költségvetés egyensúlyát.

A javaslat jelentősen megnyirbálná a szociális háló egyes elemeit, például az élelmiszerjegyekre fordított összegeket vagy a szerény anyagi körülmények között élőknek nyújtott szövetségi egészségügyi segítséget,

a Medicaid-programot, ugyanakkor fenntartaná az átfogó adócsökkentéseket. A társadalombiztosítást vagy az idősek egészségügyi ellátását segítő Medicare-programot a csökkentések nem érintik.

A tervezet 740 milliárd dollárt költene a nemzetvédelemre. Megnövekedne az Egyesült Államok elavult infrastruktúrájának megújítására költött pénz, továbbá a fizetett gyermekgondozási segélyre szánt összeg is.

Csökkenne viszont a tengerentúli katonai műveletekre előirányzott pénz, és 21 százalékkal kevesebbet fordítana a kormányzat a különböző külföldi amerikai segélyekre.

Ez utóbbival kapcsolatban Russ Vought, a Fehér Ház költségvetési igazgatója hétfőn a CNBC televíziónak azt nyilatkozta: "szerintünk elmúltak már azok az idők, amikor pénzt adtunk egy Bob Dylan-szoborra Mozambikban vagy egy profi krikettcsapatra Afganisztánban".

Erre kétmilliárd dollárt különítene el, amely összeg több annál, amit a kongresszus tavaly megszavazott, de kevesebb annál a nyolcmilliárdnál, amelyet az elnök korábban kért. Amerikai sajtóértesülések szerint az elnöknek elegendő pénz áll rendelkezésére a mintegy 1600 kilométeres fal megépítéséhez, mivel a költségvetésen belül csoportosított át összegeket.

A Fehér Ház jelentősen megnövelné a mesterséges intelligencia kutatására és fejlesztésére fordítandó összeget. Emellett néhány olyan tagállami beruházásra is pénzt szánna, amelyet elemzők választási megfontolásokkal magyaráznak. Így például 25 millió dollárra növelné a floridai Everglades nemzeti park rehabilitációjára fordított összeget, és 25 milliárd dollárt fordítana a Vidéki Amerika revitalizálása nevű programra, amelynek keretében utakat és hidakat újítanának fel, valamint szélesítenék a hozzáférést a szélessávú internethez.

A tervet elemzők jobbára politikai dokumentumnak tartják, amely csak alapja a kongresszussal folytatandó tárgyalásoknak.

A demokraták már vissza is utasították a javaslatot. Nancy Pelosi házelnök közleményben szögezte le, hogy "a tervezet jelentés az értékrendről, s az elnök ismételten megmutatja, milyen keveset is ér a szemében a keményen dolgozó amerikai családok jó egészsége, pénzügyi biztonsága és jóléte". A demokrata párti házelnök leszögezte továbbá: "Trump elnök költségvetési tervei évről évre pusztító csökkentéseket javasoltak olyan alapvető programok számára, amelyekre amerikaiak milliói támaszkodnak".

Tavaly nyáron az amerikai elnök kétéves költségvetési tervezetet munkált ki a kongresszussal közösen. Amíg az új tervezetet el nem fogadják, az marad érvényben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×