INFORÁDIÓ 
2020. június 4. csütörtök
Bulcsú

irán

légi katasztrófa

ukrajna

közel-kelet

Az iráni elnöki hivatal által közreadott képen Haszan Róháni iráni elnök teheráni hivatalában 2019. június 25-én. Róháni értelmetlennek nevezte, és élesen bírálta az előző nap Donald Trump amerikai elnök által aláírt Irán elleni újabb pénzügyi szankciókat tartalmazó rendeletét.

Már a vallási vezetés ellen tüntetnek Iránban

Az amerikai-iráni konfliktus kiterjedésétől ugyan nem tart, de az iráni belpolitika kiéleződésétől már igen a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára. A közel-keleti országban ugyanis az ukrán utasszállító lelövése miatt két napja tüntetnek a kormány, sőt a vallási vezetés ellen, a megmozdulások Teheránon kívül már több városra is kiterjedtek. Egyes közösségi médiában közzétett felvételek szerint a hatóságok éles lőszert is bevetettek a tömegoszlatásnál, a hatóságok viszont visszautasítják a vádakat.

Hagyományos eszközökkel vívott háború egyik félnek sem érdeke - mondta az InfoRádiónak Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára az Egyesült Államok és Irán közti konfliktusról. A konfliktus azonban ettől még nem szűnik meg, az Egyesült Államok már be is vezetett néhány, elsősorban gazdasági szankciót az atom- és olajiparral kapcsolatban. Ez rendkívül érzékenyen érinti Iránt.

A szakértő szerint Irán óriási hibát követett el az ukrán menetrend szerinti - javarészt irániakat szállító - utasszállító lelövésével, ráadásul a helyzetet sikerült tovább rontaniuk a kommunikációval: először a műszaki hibával kapcsolatos kijelentésekkel, majd az akció tagadásával. Emiatt a kormányzati politikát ellenző tüntetések kezdődtek a fővárosban, Teheránban szombaton.

Előfordulnak, és vannak is tüntetések Iránban, csak nem szokták közszemlére tenni, és az iráni média sem számol be ezekről, legfeljebb a külföldi sajtóban fordul elő kisebb hírként egy demonstráció.

Ekkora tüntetés azonban, mint a hét végén, nem volt az utóbbi időben - mondta Kis-Benedek József.

Szerinte a lakosság rendkívül elégedetlen a kormányzati kommunikációval, és azzal, hogy a saját embereiket lőtték le.

Magával az iráni rendszerrel, az ajatollah vezette vallási vezetéssel szemben lépnek fel - hangsúlyozta a szakértő.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy bár Irán teokrácia, nem mindenki vallásos és támogatja feltétel nélkül a vallási vezetést. Sokan szeretnék, ha reformok kezdődnének, és a rendszer átalakulna, és Irán egy, a mi kifejezésünkkel szólva demokratikusabb ország lenne - mondta Kis-Benedek József.

Az iráni fiatalság egy része nemhogy nem vallásos, hanem egyenesen példaképnek tekinti Amerikát. A nemzetbiztonsági szakértő szerint nem kizárt, hogy valódi változások kezdődjenek. Az arab tavasz hatása Iránban is érezhető. Az amerikaiak pedig régóta próbálkoznak azzal, hogy legyen egy rendszerváltás Iránban is, egyelőre kevés sikerrel. Lehet, pont ez a szerencsétlenség, a repülőgép lelövése nyomán indult tüntetések, és hogy nagyon sok ember vonul az utcákra - amit egy idő után nem tud kezelni a hatalom - vezet majd el komolyabb változásokhoz.

A tüntetők követelései között már az szerepel, hogy a legfelső vezetést kellene eltávolítani - tette hozzá Kis-Benedek József.

A szakértő szerint valószínű, hogy az újabb demonstrációkat erőszakkal, és egyes tüntetők eltüntetésével fogják kezelni. Videófelvételek tanulsága szerint a hétvégi tüntetéseknél a könnygáz mellett már éleslőszert is használtak a demonstrálók oszlatására a hatóságok. A BBC híre szerint a teheráni redőrfőnök visszautasította a vádakat.

Nyitókép: MTI/EPA

Kapcsolódó hang

Kis-Benedek József
 


A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018