eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Demonstrálók vonulnak a legnagyobb francia szakszervezet, a CGT tüntetésén Marseille déli nagyvárosban 2019. december 10-én. Franciaországban december 5-én határozatlan idejű általános munkabeszüntetést hirdettek a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Daniel Cole

Az elkövetkező napok sorsdöntőek lehetnek a francia kormány számára

Ismét utcai felvonulásokkal tiltakoztak kedden Franciaországban a szakszervezetek a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen, miközben hatodik napja folytatódott a közlekedési sztrájk.

A belügyminisztérium összesítése szerint országszerte 339 ezren, a CGT szakszervezet szerint 885 ezren vettek részt a megmozdulásokban, ami fele annyi mint az első, múlt csütörtöki tiltakozónapon.

A határozatlan idejű sztrájk meghosszabbításáról naponta döntenek a szakszervezetek, s az előrejelzések szerint szerda estig biztos, de elképzelhető, hogy péntekig folytatódnak a munkabeszüntetések, jóllehet a sztrájkolók aránya fokozatosan csökken.

A vasutasoknak mintegy harmada, de a mozdonyvezetőknek háromnegyede sztrájkol, emiatt továbbra is a vasúti közlekedésben a legjelentősebbek a fennakadások,

a vonatoknak mintegy húsz százaléka közlekedik. A 16 párizsi metróvonalból kilenc továbbra is zárva tart, a többin pedig csak csúcsidőben és szakaszosan közlekednek a szerelvények, az ország nyolc olajfinomítójából pedig hetet eltorlaszoltak a szakszervezeti dolgozók.

Kitart a kormány a nyugdíjreform terve mellett

Az elkövetkező napok sorsdöntőek lehetnek a kormány számára, amely nem kíván engedni Emmanuel Macron államfő egyik legfőbb kampányígéretéből a nyugdíjrendszer megreformálásáról, és a tartósnak ígérkező sztrájkhullám ellenére a parlament elé kívánja terjeszteni a törvénytervezetet.

Édouard Philippe miniszterelnök kedd délután a nemzetgyűlésben elmondta: "nem létezik olyan varázsszó, amelynek kimondására abbamaradnának a megmozdulások".

"Attól, mert holnap beszédet tartok, nem lesz vége a tüntetéseknek. A beszéd újabb kérdéseket fog felvetni. És ez így van jól.

Lesznek kérdések és lesznek viták a parlamentben ezekről a legitim témákról" - fogalmazott a kormányfő egy nappal azelőtt, hogy a vitatott nyugdíjreformot teljes egészében bemutatja a közvéleménynek.

A tüntetéssorozat kezdete óta először Emmanuel Macron is megszólalt, és ő is magabiztosnak mutatkozott.

"Mindenki tudja, hogy ez egy elengedhetetlen reform hazánknak"

- mondta az államfő keddre virradó éjjel a normadiai négyek találkozója után a hivatalában tartott sajtótájékoztatón francia újságírói kérdésre. "Nem érzek nagy nyugtalanságot" - tette hozzá a francia elnök.

A felmérések azt mutatják, hogy miközben a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, egyre többen támogatják a sztrájkot is, mert

úgy érzékelik, hogy rosszul járhatnak egy új nyugdíjrendszerrel, s egyelőre nem világosak a kormány konkrét elképzelései.

A sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek viszont egyáltalán nem támogatják a nyugdíjrendszer átalakítását és egységesítését egy pont alapú egyetemes rendszerré a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszer helyett, amelynek egyik fő kedvezményezettjei a tömegközlekedésben dolgozók. A CFDT reformszakszervezet viszont az egységes nyugdíjrendszer mellett foglal állást és a kormány szerdai bejelentésétől teszi függővé részvételt a további tiltakozó megmozdulásokban.

Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×