eur:
393.25
usd:
368.05
bux:
65956.65
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: pixabay

Muzulmánok elleni támadásra készültek Lengyelországban

Muzulmánok ellen tervezett fegyveres támadások gyanújával letartóztattak Varsóban két lengyel férfit, egy feltételezett szélsőséges csoport tagjait.

A két férfit az ügyészség kezdeményezésére már vasárnap őrizetbe vették, majd bírósági döntés nyomán előzetes letartóztatásba helyezték. A gyanú szerint egy olyan csoport tagjai, amely lőfegyverek és robbanóanyagok felhasználásával fegyveres támadásokat tervezett Lengyelországban élő muzulmánok ellen.

A csoport Anders Breivik 2011-es norvégiai, valamint Brenton Tarrant idei új-zélandi terrortámadását akarta utánozni.

Az ügyet a lengyel belbiztonsági ügynökség (ABW) vizsgálja az északnyugat-lengyelországi Szczecinben működő, szervezett bűnözéssel foglalkozó ügyészségi osztály felügyeletével. A letartóztatottakat az ABW már korábban is figyelte, annak a nyomozásnak keretében, amelyet a 2015-ben tizenhárom év börtönbüntetésre ítélt Brunon Kwiecien kémiatanár ellen folytattak. Kwiecien az ítélet szerint három éve terrortámadást tervezett a lengyel parlament ellen, és illegális fegyverkereskedelmet is folytatott.

Összefüggésben állhat az üggyel az is, hogy Lengyelországból azonnali hatállyal kiutasították Anton T. svéd állampolgárt, a radikális Északi Ellenállási Mozgalom tagját, aki egy félkatonai kiképzésre érkezett oda.

A Svédországban korábban másfél év szabadságvesztésre ítélt férfi házi készítésű robbanóanyagok felhasználásával részt vett egyebek között a göteborgi menekülttábor ellen elkövetett merényletekben.
Anton T. Lengyelországban olyan félautomata fegyver használatát sajátította volna el, amelyet Tarrant az új-zélandi Christchurch két mecseténél használt, az 51 ember életét kioltó terrorcselekmény elkövetésekor.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×