eur:
394.06
usd:
368.36
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke voksol a lengyel parlamenti választásokon Varsóban 2019. október 13-án.
Nyitókép: MTI/PAP/Tomasz Gzell

Nagy győzelmet aratott a Jog és Igazságosság - exit poll

Megnyerte a vasárnapi lengyel parlamenti választásokat és akár egyedül is kormányt alakíthat az eddig kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt, mely az urnazárás után közölt exit pollok szerint a szavazatok 43,6 százalékát kapta meg, miközben a fő ellenzéki erő, a Polgári Koalíció (KO) a voksok 27,4 százalékára tett szert.

A szavazáson az alsóház (szejm) 460 képviselőjét, valamint a felsőház (szenátus) 100 tagját választják meg.

Az Ipsos által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérések szerint a második legnagyobb ellenzéki erővé nőtte ki magát a voksok 11,9 százalékával az a baloldali szövetség, amely a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból áll.

Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a Lengyel Parasztpárt (PSL), valamint a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetség, melyre 9,6 százalék szavazott. Bejutott valószínűleg a voksok 6,4 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is.

A PiS-nek a 239 mandátummal önálló többsége lehet a 460 fős alsóházban.

Ha a végleges eredmények is az exit polloknak megfelelően alakulnak, a pártnak több mandátuma lesz, mint az előző, 2015-ös választáson (235 mandátum).

Az exit poll-eredményekre reagálva Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke leszögezte: pártjának "az ellene irányuló hatalmas front dacára is győznie sikerült". Amennyiben az exit poll beigazolódik,

"újabb négyévnyi nehéz munka vár ránk"

- tette hozzá Kaczynski.

Mateusz Morawiecki kormányfő megköszönte a választási részvételt azoknak is, akik nem a PiS-re szavaztak. A választási eredmény arra kötelezi a kormánypártot, hogy a következő években kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé - jelentette ki.

A KO-t vezető Polgári Platform elnöke, Grzegorz Schetyna kilátásba helyezte, hogy pártja a parlamentben az ellenzéki tömörülések együttműködésére fog törekedni. Bizakodásának adott hangot, hogy az ellenzék győzni fog a jövő évi elnökválasztáson. "Mindazoknak, akik nagy győzelemről, a domináló fölényről álmodtak, (...) azt akarom mondani: Varsó nem lesz Budapest" - jelentette ki Schetyna, utalva ezzel a lengyel és a magyar kormánypárt eddigi együttműködésére.

Az SLD elnöke, Wlodzimierz Czarzasty nagy sikernek nevezte, hogy a 2015-ös választás nyomán a parlamenten kívül rekedt baloldal most újból visszatér a szejmbe. Hasonló értelemben nyilatkozott az SLD szövetségese, a Tavasz párt elnöke, Robert Biedron melegjogi aktivista.

A PSL elnöke, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz a Kukiz´15 mozgalommal alakult, szerinte "centrista" szövetség remélhető további bővítéséről beszélt, valamint arról, hogy a PSL szavatolja: Lengyelországban "nem következik be sem jobb-, sem balirányú veszélyes irányváltás".

A Konföderáció nevében Janusz Korwin-Mikke, az euroszkeptikus liberális KORWiN "törpepárt" elnöke elmondta: a Konföderáció - amelyhez a nemzeti köröket, a monarchistákat és az "ultrakatolikusokat" sorolta - nagyszerűen teljesített, viszont "az örömkitöréssel" még várni kell a végeredmények meghirdetéséig.

A választás hivatalos eredményeit feltehetőleg kedden teszik közzé, hétfőn pedig ismertethetik az ötszázalékos választási küszöböt átlépő tömörülések listáját.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×