eur:
392.77
usd:
365.89
bux:
66551.08
2024. április 26. péntek Ervin
David Sassolit, az Európai Parlament (EP) elnökét (j) fogadja Boris Johnson brit miniszterelnök a londoni kormányfői rezidencia ajtajában 2019. október 8-án. Brit kormányforrás szerint Nagy-Britnnia nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni. A kilépés jelenleg érvényes határnapja október 31.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Nem sikerült elmozdulni a holtpontról a londoni brexit-tárgyaláson

David Sassoli, az Európai Parlament (EP) elnöke Londonban tárgyalt Boris Johnson brit kormányfővel, akitől, megfogalmazása szerint, csak homályos válaszokat kapott arról, miként képzeli el az Ír Köztársaság és az Észak-Írország közötti nyílt határ megőrzését a kilépés után.

David Sassoli sürgette a brit miniszterelnököt, hogy következő alkalommal komoly javaslatokkal álljon elő.
"Azzal a szilárd reménnyel jöttem ide, hogy olyan javaslatokat fogok hallani, amelyek a tárgyalásokat előbbre lendítik. Ezzel szemben azt kell megállapítanom, hogy nem történt előrelépés" - olvasható Sassolinak a találkozót követően kiadott közleményében.

"Mi nem fogunk beleegyezni egy olyan egyezségbe, amely aláássa a nagypénteki megállapodást és az ír békefolyamatot, illetve veszélyezteti egységes piacunk integritását"

- hangsúlyozta Sassoli. "Jelen helyzetben a brexit-megállapodás két alternatívája: a hosszabbítás vagy a megállapodás nélküli brexit" - mutatott rá az EP elnöke. Sassoli hozzátette: Johnson beszélgetésük alkalmával megismételte azt az álláspontját, hogy nem fog újabb hosszabbítást kérni az Európai Uniótól.
Sassoli ugyanakkor megjegyezte, hogy

az EP hajlandó újabb hosszabbításra, abban az esetben, ha London ezt kérné, és nyomos indokot hozna fel kérése alátámasztására.

A nap folyamán egy brit kormányforrás úgy nyilatkozott, hogy London nem készít új javaslatot a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről, ha a jelenlegi brit javaslatokról nem sikerül egyezségre jutni. Mint arról az Infostart is beszámolt, Angela Merkel német kancellár kedden telefonon azt közölte Boris Johnsonnal, hogy a jelenlegi brit javaslatcsomag alapján "rendkívül valószínűtlennek" tartja a megállapodást.

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról a bankoknál, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés. Az elmúlt hetekben pedig már egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×