INFORÁDIÓ
2021. szeptember 17. péntek
Zsófia

halle

németország

terrortámadás

Rendőrök a németországi Halle városában elkövetett lövöldözés helyszínén 2019. október 9-én. A támadás pontos indítékát egyelőre nem tudni, a lövöldözésben legkevesebb két ember életét vesztette. A hatóságok később elfogtak egy embert a támadással összefüggésben.

A sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette támadását a hallei lövöldöző

Infostart / MTI

Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter közölte, hogy antiszemita indíttatásra és szélsőjobboldali háttérre utalnak a körülmények, a cselekményt egy ember követte el, a 27 éves férfit elfogták.

A politikus azt is megerősítette, hogy a támadásnak két halálos áldozata és két sebesültje van. Mint közleményében írta, egy állig felfegyverzett ember megpróbált behatolni a hallei zsinagógába, amelyben nagyjából nyolcvanan tartózkodtak.

Így a legfőbb zsidó ünnepnap, a jóm-kipúr az idén "fekete nap"

- fogalmazott a politikus, hozzátéve, hogy a lehető legélesebben elítéli a "békés együttélésünk ellen intézett visszataszító támadást".

Német hírportálok egybehangzó jelentése szerint a lövöldöző egy 27 éves német fiatalember. A beszámolók szerint a neonáciként jellemzett Stephan B. a katonai sisakjára szerelt kamerával élőben közvetítette az interneten a jóm-kipúr miatt hívőkkel teli zsinagóga elleni támadását. A férfi azonban nem tudott áthatolni a megerősített, biztonsági kapun, és az épület melletti temetőbe se jutott be.

A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült.

Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, és elrabolt egy taxit. Végül

Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.

A Németországi Zsidók Központi Tanácsa (ZdJ) élesen bírálta a Szász-Anhalt tartományi hatóságokat az eset miatt. "Botrányos, hogy a rendőrség nem őrizte a hallei zsinagógát egy olyan ünnepnapon, mint a jóm-kipúr" - áll a ZdJ elnöke, Josef Schuster közleményében, amely szerint a "gondatlanság keserűen megbosszulta magát".

Angela Merkel kancellár szerda este a szolidaritás jeleként csatlakozott az áldozatok tiszteletére egy berlini zsinagóga előtt tartott megemlékezéshez

- közölte a kormányfő szóvivője, hozzátéve, hogy fel kell lépni az antiszemitizmus minden formája ellen. Erre buzdított Frank-Walter Steinmeier államfő is a Hallétól alig 30 kilométerre fekvő Lipcsében egy megemlékezésen, amelyet a rendszerváltást és a német újraegyesítést megelőző tömegtüntetések 30. évfordulójára rendeztek. Ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Németországban mindenkinek szolidaritást kell vállalnia zsidó polgártársaival.

A jóm-kipúr, vagyis az engesztelés napja a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnep. Izraelben ekkor gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. A zsidó vallás szerint az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

Nyitókép: MTI/EPA/Filip Singer
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018