eur:
394.93
usd:
363.15
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
18 éven felülieknek
Az ön által letölteni kívánt tartalom olyan elemeket tartalmaz, amelyek Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.

Ha szeretné, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használjon szűrőprogramot
Nyitókép: Twitter

Lövöldözés volt Halléban - több halott

A német város rendőrségének első adatai szerint legalább ketten meghaltak. Az elkövetők autóval menekülnek, a rendőrség a nyomukban, úgy tudni, többször is lövöldözés tört ki köztük. A menekülő elkövetők miatt Wiedersdorfnál, Halléban és Lipcsében is akcióznak a hatóságok. Kiderült: két sérült is van.

A Szász-Anhalt tartományi város rendőrsége közölte, hogy a feltételezett elkövetők autóval menekültek el a helyszínről. Szemtanúk szerint legalább az egyik elkövető harctéri öltözetben volt, és gépkarabélyt viselt.

Halléban leállították a tömegközlekedést, korábban lezárták a vasútállomást. Az utcák néptelenek, sokfelé rendőröket látni.

Frissítés 17:00: Egy busz állt a hallei zsinagóga elé, ennek takarásában és ennek segítségével menekítik ki a bent rekedteket.

A Bild című lap szerint tüzet nyitottak egy zsinagógánál és kézigránátot hajítottak egy zsidó temetőre. A Der Spiegel összegzése szerint az elkövetők - akik legalább ketten voltak - megpróbáltak bejutni a városi zsinagógába, ahol éppen 70-80 hívő ünnepelte az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. A zsinagóga biztonságáról gondoskodó erők "ellenálltak a támadásnak" - fogalmazott Max Privorotzki, a hallei zsidó közösség vezetője a lapnak.

A támadók a sikertelen kísérlet után autóval elmenekültek, majd később szétváltak. Egyikük taxival menekült tovább, őt sikerült még azelőtt elfogni, hogy kijutott volna a térségből elvezető autópályára. Lapértesülés szerint a taxival balesetet szenvedett a menekülő.

Napvilágot látott egy videó, amelyen az egyik elkövető lő:

A várostól mintegy tíz kilométerre keletre, Wiedersdorfnál tűzpárbaj tört ki a menekülők és a rendőrök között, a települést körbevették a rendőrök, ami arra utalhat, hogy egy vagy több elkövető elbarikádozta magát. Később egy másik külvárosból, Landsbergből is lövöldözést jeleztek.

Frissítés, 17:30: a rendőrség megerősítette a wiedersdorfi lövöldözés tényét. A település fölött helikopter köröz.

Több hírportál szerint egy török büfét is megtámadtak. Erről ír a Der Spiegel is, információja szerint az egyik halálos áldozat, egy férfi a büfében vesztette életét, egy nőt pedig a temető közelében a nyílt utcán lőttek le. A hallei egyetemi kórház szóvivője elmondta: két sérültet szállítottak be hozzájuk, az egyiket éppen operálják. Később kiderült, hogy az egyik elkövető az, akin műtétet hajtottak végre.

Délután fél három környékén a tartományi kormányzat szóvivője, Steffen Seibert reagált a történtekre. Ő is két halottról beszélt, és közölte: rendkívül fontos, hogy a szörnyű eset nyomán a lakosság kövesse a rendőrség utasításait. Reményét fejezte ki, hogy mielőbb sikerül elkapni a tetteseket. Horst Seehofer német belügyminiszter német belügyminiszter azt mondta, még nem tisztázott a lövöldözés indítéka és háttere.

A hatóságok egyelőre különleges helyzetről beszélnek, azt nem tudni, hogy terrortámadás vagy mészárlás történt.

A Der Tagesspiegel című berlini lap biztonsági körökre hivatkozó értesülése szerint a hatóságok szélsőjobboldali háttérre gyanakodnak.

A rendőrség arra szólított fel mindenkit, hogy ne hagyja el otthonát vagy maradjon biztonságos helyen.

Az ügyet magához vonta az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfelsőbb ügyészség.

Lipcsében ünnepségre készülnek

Szász-Anhalt mellett a szomszédos Szászország tartományban is mozgósították a terrorelhárító egységeket. Megerősítették a drezdai zsinagóga védelmét, a Hallétól mintegy 30 kilométerre fekvő Lipcsében pedig több kereszteződést megerősített fegyverzetet viselő rendőrök foglaltak el.

A rendőrség cáfolja, hogy Lipcsében lennének az elkövetők. A város kórházait felkészítették nagy számú sebesült érkezésére.

A Welt hírtelevízió hallei helyszíni tudósítója kiemelte: súlyos kihívást jelenthet a hatóságoknak, hogy Lipcsében éppen szerdán ünneplik a rendszerváltást és a német újraegyesítést megelőző tömegtüntetések 30. évfordulóját. A szabadtéri megemlékezésre sok ezer embert várnak, a vendégek között van Frank-Walter Steinmeier államfő is. E programot egyelőre nem mondták le.

A támadásokat jóm-kipúr ünnepe idején követték el

A zsidók szerdán ünneplik az engesztelés napját, azaz a jóm-kipúrt. Izraelben a legszentebb, bűnbánó imákkal töltött zsidó főünnepen gyakorlatilag megáll az élet a zsidó naptár szerint a keddi naplementétől a szerdai naplementéig. Jóm-kipúr, másik nevén az engesztelés napja a bűnbánat és a megbocsátás ideje, amikor Isten feljegyzi az élet könyvébe azoknak a zsidóknak a nevét, akik az új esztendőben is élhetnek.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×