INFORÁDIÓ 
2020. március 29. vasárnap
Auguszta

hongkong

tüntetés

carrie lam

visszavonás

kiadatás

Demokráciapárti tüntetők nagygyűlése a hongkongi Tamar parkban 2019. szeptember 3-án. A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek a növekvő kínai befolyás ellen. A tüntetéshullámot a kiadatási törvény módosítását célzó, azóta felfüggesztett, de vissza nem vont törvénytervezet váltotta ki.

Célt értek a tüntetések, meghátrált a hongkongi kormányzó

Infostart

Carrie Lam szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával.

Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint ha lesz választása, várhatóan bocsánatot kér és lemond.

Lam szerdán a tévében - nem élő adásban - azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

Nyitókép: MTI/AP/Vincent Yu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018