eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Demokráciapárti tüntetők nagygyűlése a hongkongi Tamar parkban 2019. szeptember 3-án. A különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban több mint három hónapja tüntetnek a növekvő kínai befolyás ellen. A tüntetéshullámot a kiadatási törvény módosítását célzó, azóta felfüggesztett, de vissza nem vont törvénytervezet váltotta ki.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Yu

Célt értek a tüntetések, meghátrált a hongkongi kormányzó

Carrie Lam szerdán bejelentette, hogy visszavonta a kiadatási törvénytervezetet, amely heves társadalmi ellenállást váltott ki a különleges státusú kínai területen.

A törvénytervezetet, amelynek értelmében a bűnügyi eljárás során a gyanúsítottakat kiadhatták volna Kínának, Lam júniusban felfüggesztette, de ezzel sem tudta elérni, hogy abbamaradjanak a hetek óta tartó tüntetések.

A Reuters brit hírügynökség értesülései szerint Lam a múlt héten üzletemberek előtt kijelentette, hogy "megbocsáthatatlan rombolást" követett el a törvénytervezet benyújtásával.

Egy kiszivárogtatott hangfelvétel szerint ha lesz választása, várhatóan bocsánatot kér és lemond.

Lam szerdán a tévében - nem élő adásban - azt üzente, hogy kormánya nem teljesíti a tüntetők további követeléseit, egyebek közt nem indít külön, független vizsgálatot annak kiderítésére, hogy voltak-e rendőri túlkapások a tüntetőkkel szemben. Lam ugyanakkor két új taggal bővítette azt a rendőri bizottságot, amely vizsgálja az ügyet.

A kormányzó elfogadhatatlannak minősítette a tüntetők azon követelését is, hogy engedjék szabadon őrizetbe vett társaikat.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×