eur:
392.78
usd:
366.18
bux:
66810.73
2024. április 25. csütörtök Márk
A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelő tüntetők megszállva tartják a hongkongi Csek Lap Kok Nemzetközi Repülőteret 2019. augusztus 13-án. A hónapokkal ezelőtt kezdődött, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként folytatott ülőtüntetés ötödik napja tart a repülőtéren, emiatt több mint 300 járatot törölt a Kína különleges közigazgatási övezeteként működő város repterének vezetése.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian

Az EU aggódik a hongkongi helyzet miatt

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei aggodalmuknak adtak hangot pénteken Helsinkiben tartott találkozójukon a legutóbbi hongkongi fejlemények miatt.

"Rendkívül aggasztóak különösen az utóbbi órák eseményei" - mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kétnapos informális ülés zárónapján. Egyúttal felszólította a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogot gyülekezéshez, békés tüntetéshez és a szólásszabadságot.

"Továbbra is küldünk üzeneteket nyilvánosan és magánúton egyaránt, hogy a helyzet kedvező irányba terelődjön" - tette hozzá.

Németország külügyminisztere, Heiko Maas szintén aggodalmának adott hangot.

"Nézetünk változatlan: nem szabad, hogy eldurvuljon a helyzet. Az utcára vonuló tüntetők gyülekezési és véleménynyilvánítási jogukkal élnek"

- mondta.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkét hete tüntetések zajlanak, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.

A hongkongi rendőrség pénteken letartóztatta az ismert demokráciapárti aktivistát, Joshua Wongot és egyik társát, Agnes Chow-t, de néhány órára rá óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket. Őrizetbe vették ugyanakkor egy korábban feloszlatott ellenzéki párt vezetőjét is, nem sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után, de őt nem engedték el. Csütörtök este a hongkongi nemzetközi repülőtéren letartóztatták a korábban betiltott, függetlenségpárti Hongkongi Nemzeti Párt vezetőjét, Andy Chant.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×