INFORÁDIÓ 
2020. február 23. vasárnap
Alfréd

európai unió

külügyminiszter

hongkong

A kiadatási törvény módosítását célzó tervezet visszavonását követelő tüntetők megszállva tartják a hongkongi Csek Lap Kok Nemzetközi Repülőteret 2019. augusztus 13-án. A hónapokkal ezelőtt kezdődött, egyre hevesebbé váló tiltakozáshullám részeként folytatott ülőtüntetés ötödik napja tart a repülőtéren, emiatt több mint 300 járatot törölt a Kína különleges közigazgatási övezeteként működő város repterének vezetése.

Az EU aggódik a hongkongi helyzet miatt

Infostart / MTI

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei aggodalmuknak adtak hangot pénteken Helsinkiben tartott találkozójukon a legutóbbi hongkongi fejlemények miatt.

"Rendkívül aggasztóak különösen az utóbbi órák eseményei" - mondta Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a kétnapos informális ülés zárónapján. Egyúttal felszólította a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a jogot gyülekezéshez, békés tüntetéshez és a szólásszabadságot.

"Továbbra is küldünk üzeneteket nyilvánosan és magánúton egyaránt, hogy a helyzet kedvező irányba terelődjön" - tette hozzá.

Németország külügyminisztere, Heiko Maas szintén aggodalmának adott hangot.

"Nézetünk változatlan: nem szabad, hogy eldurvuljon a helyzet. Az utcára vonuló tüntetők gyülekezési és véleménynyilvánítási jogukkal élnek"

- mondta.

A Kínához tartozó, de különleges közigazgatási státuszt élvező Hongkongban immár tizenkét hete tüntetések zajlanak, amelyeket eredetileg az azóta már felfüggesztett, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki. A több alkalommal milliós tömeget vonzó megmozdulások fokozatosan a Peking által támogatott kormányzat ellen fordultak.

A hongkongi rendőrség pénteken letartóztatta az ismert demokráciapárti aktivistát, Joshua Wongot és egyik társát, Agnes Chow-t, de néhány órára rá óvadék ellenében szabadlábra helyezte őket. Őrizetbe vették ugyanakkor egy korábban feloszlatott ellenzéki párt vezetőjét is, nem sokkal a szombatra tervezett ellenzéki tüntetés betiltása után, de őt nem engedték el. Csütörtök este a hongkongi nemzetközi repülőtéren letartóztatták a korábban betiltott, függetlenségpárti Hongkongi Nemzeti Párt vezetőjét, Andy Chant.

Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian
A címlapról ajánljuk

1200 életrajz nyilvános

Az áldozatok emléknapjához közeledve a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri) szinte teljessé tette...
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018