eur:
395.02
usd:
372.06
bux:
65428.99
2024. április 17. szerda Rudolf
Az AZ Alkmaar holland első osztályú labdarúgóklub otthonának, az AFAS stadionnak a leszakadt teteje Alkmaarban 2019. augusztus 11-én. A tetőszerkezet egy része az előző nap, egy viharban rongálódott meg, a lelátón senki sem tartózkodott, így az esetnek nincs sérültje.
Nyitókép: MTI/EPA/ANP/DUTCHPHOTO

Szélsőséges éghajlati viszonyokkal küzdenek a Benelux államok

A július második felében egész Európát sújtó rendkívüli hőhullám idején a hőmérő higanyszála - most először - 39,9 Celsius-fok fölé emelkedett Belgiumban. Hollandiában 40 Celsius-fokot mértek, Luxemburg délnyugati részén pedig egy tornádó okozott komoly károkat, többen meg is sérültek.

Belgium története során először adta ki a legmagasabb fokozatú, vörös riasztást a belga meteorológiai szolgálat (IRM) július 24-én az országot sújtó hőhullám miatt.

A rendszer húsz évvel ezelőtti bevezetése óta most először váltották narancsról vörösre a készültséget. Ezt megelőzően tavaly nyáron regisztráltak 38,8 Celsius-fokos melegrekordot.

Az IRM sok folyadék fogyasztására, a közvetlen napsütés kerülésére, illetve a szabadban végzett tevékenységek korlátozására szólította fel a lakosságot, a munkáltatókat pedig speciális szabályok életbe léptetésére. Az illetékes minisztérium rendkívül intézkedésként 120 ezer euróval emelte a tengerparti vízimentő szolgálat költségvetését.

A holland statisztikai hivatal (CBS) adatai szerint most először mértek 40 Celsius-fok feletti hőmérsékletet az országban. A hivatal friss jelentése szerint Hollandiában legalább négyszázzal többen haltak meg a nyári hőhullám tetőzésekor, július végén, mint az átlagos hőmérsékletű nyári időszak heteiben. A halálozások száma július utolsó hetében közel 3000 volt, vagyis a szokatlan hőség idején nagyjából 15 százalékkal meghaladta az átlagos heteken regisztrált adatokat.

A halálesetek nagy része a körülbelül 17 milliós népességű ország keleti részében történt. A hőmérséklet ezen a területen volt a legmagasabb, a hőhullám itt tartott a leghosszabb ideig.

Az előző évekhez hasonlóan az ország júniusban szintén ajánlásokat tett közzé 30 fok feletti hőmérséklet idejére. Különösen az idősebbeknek, a krónikus betegeknek és a túlsúlyos embereknek azt tanácsolják, hogy ilyenkor igyanak sok vizet, viseljenek vékony ruhát, kerüljék a fizikai erőfeszítéseket és maradjanak az árnyékban.

Luxemburgban a szélsőséges időjárási viszonyok miatt létrejött tornádó tombolt pénteken, közel a belga és a francia határhoz. A komoly anyagi károkat is okozó viharos szél sérültjeinek száma tizennégyre emelkedett. A forgószél - amelynek sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is - mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást.

Összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikről a heves szél a tetőt is leszakította, több vasútvonalon egy ideig állt a forgalom. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem. Bascharage és Pétange településeken szükségszállásokat nyitottak meg azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált. Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, és a kormány minden segítséget megad a károsultaknak.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×