INFORÁDIÓ 
2019. december 15. vasárnap
Valér

tornádó

luxemburg

sérültek

vihar

A vihar által megrongált házak egyike a luxemburgi Pétange-ban 2019. augusztus 10-én, miután tornádó csapott le az ország délnyugati részén. A viharos forgószél többtucatnyi ház tetőzetét megrongálta, fák dőltek ki és egyes helyeken víz öntötte el az utakat. A vihar következtében hét ember megsérült, egy súlyosan.

Tornádó söpört végig Luxemburg déli részén, sok a sérült - galéria

Infostart / MTI

Tizennégyre emelkedett a Luxemburg délnyugati részére pénteken lecsapó viharos forgószél sérültjeinek a száma, közülük két ember állapota súlyos - közölték a hatóságok, hozzátéve, hogy a tornádó komoly károkat is okozott.

A forgószél - amely sebessége elérte az óránkénti 128 kilométert is - a nagyhercegség Bascharage és Pétange településén tombolt péntek délután fél hatkor, közel a belga és a francia határhoz. A tornádó mintegy 5-7 kilométer hosszú sávban okozott súlyos pusztítást.

A legfrissebb összesítések szerint 160 ház megrongálódott, némelyikbről a heves szél a tetőt is leszakította. A főváros és a franciaországi Longwy közötti vasútvonalon egy ideig állt a forgalom, de hamar helyreállították a közlekedést. Sok helyütt nem volt áramszolgáltatás sem a forgószél miatt.

A pusztításról készült felvételeken romos tetők és kémények, kidőlt fák, megrongált járművek láthatók. Néhány helyen víz öntötte el az utakat, másutt a lehullt törmelék duzzasztott fel vizeket.

A két településen megnyitották a szükségszállásokat azok számára, akiknek az otthona átmenetileg lakhatatlanná vált, továbbá megerősítették a környéken a rendőri jelenlétet is. A lakosságot figyelmeztették arra is, hogy ne menjen a villanypóznák közelébe.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren bejelentette, hogy válságstáb alakult, a kormány pedig minden segítséget megad a károsultaknak.

Nyitókép: MTI/EPA/Julien Warnand
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018