eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Manhattan középső része az Empire State Building-ről fotózva. Bal oldalon a Hudson folyó látható. MTVA/Bizományosi: Lehotka László  *************************** Kedves Felhasználó!
Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Lehotka László

Rá sem lehet majd ismerni New Yorkra, ha ezt a durva törvényt végrehajtják

Teljesen megváltozhat a metropolisz képe, olyan jelentős intézkedésekre van szükség ahhoz, hogy megfeleljenek az egyébként nagy többséggel elfogadott jogszabálynak.

Nagyratörő törvénytervezetet fogadtak el a New York-i törvényhozók az éghajlatváltozás elleni küzdelem jegyében csütörtök hajnalban, amelynek célja, hogy

2050-ig nullára csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását.

A tervezet 104 támogató és 35 ellenszavazatot kapott. Törvényerőre emelkedéséhez Andrew Cuomo New York-i kormányzó ellenjegyzése szükséges. Cuomo elkötelezett híve az éghajlatváltozás elleni küzdelemnek.

Az úgynevezett éghajlat- és közösségvédelmi törvény elképzelései szerint 2030-ig 40 százalékkal kellene csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, 2040-ig pedig teljesen át kellene állni a megújuló energiaforrásokra az áramtermelésben. Szakértők szerint

a nagyratörő célok eléréséhez szükség lehet a benzinmotoros járművek és az olajkazánok teljes kiiktatására, valamint fák ültetésére és a lápos területek helyreállítására.

A jogszabály törvényerőre emelkedése esetén New York lenne a második állam, ahol a szénmentes gazdaság kialakítása politikailag definiált cél. Az első ilyen állam Kalifornia, ahol tavaly célul tűzték ki a szénmentes gazdaság létrehozását 2045-ig.

Üzleti körök szerint a zéró károsanyag-kibocsátás nem megvalósítható.

A gazdasági szféra képviselői azt is kifogásolták, hogy az új New York-i szabályozás munkahelyek megszűnéséhez vezet.

Steve Englebright képviselő ezzel szemben rámutatott: New York példája másokat is cselekvésre buzdíthat. "Ez azt jelenti, hogy az országunkban megfigyelhető tudományellenes hangulat és Washington tamáskodása ellenére az államok utat mutathatnak" - tette hozzá.

Donald Trump amerikai elnök 2017-ben bejelentette, hogy kilép a párizsi klímaegyezményből, mert szerinte túl sokba kerül az Egyesült Államoknak.

Trump a hagyományos, fosszilis energiahordozók híve, és sokat enyhített elődje, Barack Obama által életbe léptetett szigorú környezetvédelmi szabályozásokon.

Ennek ellenére több demokrata vezetésű állam és város jelezte, hogy a washingtoni irányvonallal szembemenve mindent megtesz a globális felmelegedés megfékezéséért.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×