INFORÁDIÓ
2021. július 31. szombat
Oszkár

németország

ügyészség

elfogatóparancs

bíróság

Bírósági döntés: a német ügyészségek nem adhatnak ki európai elfogatóparancsot

Infostart / MTI

Két litván és egy román, emberöléssel és más súlyos bűncselekményekkel vádolt állampolgár ügye kapcsán mondta ezt ki az Európai Unió bírósága.

A német ügyészségek nem adhatnak ki önállóan európai elfogatóparancsot, mert a kormányzat, az igazságügyi miniszter által ellenőrzött állami hierarchiába tartoznak, s így nem kellően függetlenek a végrehajtó hatalomtól - döntött az Európai Unió bírósága hétfőn.

Az ügy előzménye, hogy két litván és egy román állampolgárt a német és a litván hatóságok a többi között szándékos emberöléssel és egyéb súlyos bűncselekményekkel vádolnak, ezért a német és a litván ügyészség is európai elfogatóparancsot adott ki ellenük. Ők viszont Írországban bírósághoz fordultak, hogy ezt megtámadják. Az ír bírák pedig a luxembourgi székhelyű uniós bíróság elé utalták a kérdést.

A német ügyészségek szerintük nem függetlenek a végrehajtó hatalomtól, mivel az igazságügyi miniszter által vezetett közigazgatási hierarchiába tartoznak, így fennáll a politikai befolyásolás kockázata.

Az uniós bíróság ítéletében kimondta, az uniós jog szerinti európai elfogatóparancsot kibocsátó igazságügyi hatóság fogalma nem érvényes azon ügyészségre, amely alá lehet rendelve az igazságügyi minisztériumhoz hasonló végrehajtó hatalmi szerv egyedi utasításainak. A litván főügyész viszont az uniós joggal összhangban adhat ki uniós elfogatóparancsot, mert a főügyészség a kormánytól független intézmény.

Aláhúzták: noha a tagállamok maguk jelölhetik ki az európai elfogatóparancs kibocsátására illetékes igazságügyi hatóságot, a fogalom jelentésének és hatályának az unió egészében egységesnek kell lenniük.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018