eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újra lecsapott az Iszlám Állam – legalább kilenc katona meghalt

Legalább kilenc katona meghalt a Haftar tábornokhoz hű erők kezén lévő dél-líbiai Szebhában lévő laktanya elleni támadásban, amelyet az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervet vállalt magára - közölték helyi és kórházi vezetők.

A szebhai Dzsabríl Baba katonai kiképző központ hajnalban az IÁ fegyveresei terrortámadásának célpontja volt, akiket bűnöző csoportok és zsoldosok támogattak - közölte a város polgármestere, Hamed al-Hajali. A támadásban kilencen haltak meg, egyeseknek elvágták a nyakát, másokat agyonlőttek.

A szebhai egészségügyi központ szóvivője megerősítette, hogy kilenc halottat szállítottak be hozzájuk, de sebesültet egyet sem.

Az IÁ délben a Telegram üzenetküldő portálon magára vállalta a támadás elkövetését, és azt állította, hogy tizenhat ember öltek meg, illetve sebesítettek meg. A terrorszervezet közölte, hogy kiszabadították a támaszponton őrzött valamennyi foglyot.

A Tripolitól 650 kilométerre délre fekvő tartományi székhely, Szebha a Halifa Haftar tábornok vezette Líbiai Nemzeti Hadsereg (LNA) ellenőrzése alatt van. Kelet-Líbia "erős embere" január közepén indított hadműveletet, hogy "megtisztítsa a déli területet a terrorista és bűnöző csoportoktól". Haftar április 4-én Tripoli, a nemzetközileg elismert egységkormány székhelye meghódítására indított offenzívát.

Tripoli déli elővárosaiban a rivális erők az éjszaka tüzérséggel lőtték egymást

- közölték helyi lakosok. További részletek egyelőre nem ismertek.

Az emberi veszteségeken túl a líbiai konfliktus a kőolajszállítások leállásával, az Európába irányuló bevándorlás gyorsulásával, illetve az egységes kormány és hadsereg felállítását lehetővé tévő ENSZ-terv meghiúsulásával fenyeget - jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Az Iszlám Állam a Moamer Kadhafi líbiai vezető 2011. évi megbuktatását követő anarchia közepette vetette meg a lábát Líbiában. A dzsihadistákat 2016-ban űzték ki Kadhafi szülővárosából, Szirtből egy Washington támogatta hadműveletnek köszönhetően.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×