eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Bejrút, 2012. április 29.A libanoni hadsereg sajtóosztálya által közzétett felvétel egy lőszeres ládáról, amelyet a Líbiából érkezett Lutfallah II nevű hajón 2012. április 27-én lefoglalt három konténer egyikében találtak. A Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen harcoló szíriai felkelőknek szánt fegyverszállítmányban nehézfegyverek, lövedékek, rakéták, rakétavetők és robbanóanyagok voltak. (MTI/ EPA)
Nyitókép: -

Jobb belátásra bírná Trumpot az ENSZ főtitkára

A nemzetközi fegyverkereskedelmi egyezmény az egyetlen eszköz, amely átláthatóságot biztosít a világon egyre fokozódó feszültség időszakában - fejtette ki ENSZ-főtitkár pénteken New Yorkban közzétett nyilatkozatában.

António Guterres azzal kapcsolatban foglalt állást a kérdésben, hogy Donald Trump amerikai elnök előzőleg bejelentette: az Egyesült Államok kilép az ENSZ Közgyűlése által 2013-ban elfogadott egyezményből, amely szabályozza a hagyományos fegyverek globális kereskedelmét. Az egyezményt az előző amerikai elnök, Barack Obama írta alá, az amerikai szenátus azonban soha nem ratifikálta. "Visszavonjuk aláírásunkat" - jelentette ki Trump az amerikai politikai életben is befolyásos fegyverlobbi konferenciáján, ahol a résztvevők kitörő örömmel fogadták a bejelentést.

"A fegyverkereskedelmi egyezmény az egyetlen olyan globális eszköz, amely a nemzetközi fegyverkereskedelem átláthatóságának és ellenőrzésének a javítására irányul" - állapította meg az ENSZ-főtitkár, aki szerint ez most különösen fontos, amikor nemzetközi szinten fokozódik a feszültség. Szerinte ez az egyezmény mérföldkő volt a felelősségteljes fegyverkereskedelem biztosításában.

2013 áprilisában az ENSZ 193 tagú Közgyűlése 154 szavazattal fogadta el 3 ellenében a fegyverkereskedelmet szabályozó egyezményt. 23 ország tartózkodott, köztük a legfontosabb fegyverexportőrök közé tartozó Oroszország és Kína is. Az egyezmény azt nem szabályozza, hogy a tagországok a területükön mire használhatják a fegyvereket, de a ratifikáló országoknak saját jogszabályt kellett elfogadniuk a hagyományos fegyverek, alkatrészeik és tartozékaik szállításáról, valamint a fegyverkereskedők működéséről.

Az egyezmény a kézifegyverektől a harckocsikon át a hadihajókig bezárólag szabályozza a hagyományos fegyverekkel történő globális kereskedelmet. Megtiltja a ratifikáló tagállamoknak a hagyományos fegyverek szállítását akkor, ha ezzel embargót sértenének, vagy népirtást, emberiesség elleni bűncselekményt segítenének elő, és tiltja a hagyományos fegyverek eladását akkor is, ha ezeket a polgári lakosság ellen, vagy úgynevezett civil épületek - kórházak és iskolák - ellen vetnék be.

Az egyezményt aláíró országoknak a fegyvereladások jóváhagyásakor mérlegelniük kell azt is, hogy a fegyvereket nem használhatják-e fel emberi jogok megsértésére, vagy nem kerülhetnek-e terroristákhoz, szervezett bűnözőkhöz.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×