INFORÁDIÓ 
2020. április 3. péntek
Buda, Richárd

terrortámadás

srí lanka

öngyilkos merénylő

Emberek sietnek biztonságos helyre Srí Lanka fővárosában, Colombóban 2019. április 22-én, húsvéthétfőn, miután kijárási tilalmat rendeltek el az előző nap elkövetett Srí Lanka-i merényletek miatt. Radzsita Szenaratne kormányszóvivő és egészségügyi miniszter 2019. áprilisi 22-én bejelentette, hogy a Nemzeti Tauhít Dzsamaat Srí Lanka-i szélsőséges csoport követte el a több mint 290 halálos áldozatot követelő húsvétvasárnapi támadásokat.

Egy nő is volt a Srí Lanka-i öngyilkos merénylők között

Infostart / MTI

A meggyanúsított terrorszervezet vezetője is felrobbantotta magát a húsvétvasárnapi terrortámadás egyik helyszínén.

A húsvétvasárnapi Srí Lanka-i terrortámadásban kilenc öngyilkos merénylő vett részt, volt köztük egy nő is, nyolcat sikerült közülük már azonosítani. A támadásért felelőssé tett Nemzeti Tauhíd Dzsamaat vezetője is végzett magával az egyik helyszínen - közölte a Srí Lankai védelmiminiszter-helyettes Colombóban.

Eddig már több mint hatvan embert vettek őrizetbe a templomok és szállodák ellen elkövetett, 359 halálos áldozattal és több mint ötszáz sebesülttel járó merényletek ügyében.

A Srí Lankai hadsereg korábbi vezérkari főnöke ezzel egy időben úgy nyilatkozott, hogy

a támadást valószínűleg 7-8 éven át készítették elő.

Közben a Srí Lanka-i házelnök arról beszélt a colombói parlamnetben, hogy hírszerzési vezetők szándékosan visszatartották a készülő terrortámadásra vonatkozó információkat. A birtokában voltak, de a hatóságok vezetői nem tették meg a kellő intézkedéseket.

A házelnök arról beszélt, hogy a szigetország hatóságai április 4-én kaptak figyelmeztetést az indiai titkosszolgálattól, hogy öngyilkos merényletek várhatók szállodák, templomok és politikusok ellen. Három nappal később az államfő vezetésével ülésezett a Srí Lanka-i biztonsági tanács, de az információt szélesebb körben nem osztották meg.

"Valaki irányítja ezeket a hírszerzési vezetőket. A biztonsági tanács politizálni kezdett. Ezt ki kell vizsgálni"

- hangsúlyozta Laksman Kiriella.

Nyitókép: MTI/EPA/M.A. Pushpa Kumara
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018