eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Brexit: a halasztás miatt EP-választásra kényszerül Nagy-Britannia

Noha a haladék után mindössze hat hónappal később, de kilépnek a britek az Európai Unióból - véli Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, aki az InfoRádióban azt mondta, az országnak így épp meg kell rendeznie a május végi európai parlamenti választást.

Hat hónap haladékot kaptak a britek arra, hogy eldöntsék, hogyan kívánják elhagyni az Európai Uniót. Hogy ez az idő mire elegendő azok után, hogy az elmúlt időszakban szinte csak a bizonytalanság nőtt a brexittel kapcsolatban, arról Magyarics Tamás egyetemi tanár az InfoRádió Regelinfo című műsorában azt mondta, szerinte ez alatt a fél év alatt valamilyen megállapodásra juthatnak a brit belpolitikában az érdekelt felek.

"Nem valószínű, hogy a tory pártnak az a szárnya, amelyik kemény brexitet szeretne, kompromisszumra lesz képes, inkább

arra lehet számítani, hogy a már megkezdett tárgyalások Theresa May és Jeremy Corbyn között valamilyen eredményre vezetnek"

- mondta Magyarics Tamás.

Az egyetemi tanár ugyanakkor elképzelhetőnek tartja azt is, hogy előre hozott választások lesznek az országban, és szerinte az újabb népszavazás kérdése is szóba kerülhet.

"Jelen pillanatban nem nagyon valószínű, hogy ezekre sor kerül, mert új választás vagy népszavazás kiírása nagyon sok olyan problémát vetne föl, amit nem biztos, hogy akár az egyik, akár a másik párt vállal" - tette hozzá Magyarics Tamás.

Ugyanakkor a szakértő szerint a hat hónapos haladéknak biztos következménye, hogy

a briteknek is meg kell tartaniuk az európai parlamenti választásokat májusban, azon pedig posztokat fognak kapni, amelyektől október 31-én meg kell válniuk,

de ennek technikai részleteiről még semmiféle döntés nincs.

Magyarics Tamás külpolitikai szakértő, egyetemi tanár lesz április 12-én, pénteken 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorának vendége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×