eur:
394.24
usd:
370.19
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Netanjahu a korrupciós vádemelés elhalasztását sürgeti

Benjámin Netanjahu miniszterelnök és pártja, a Likud több politikusa kampányt kezdett azért, hogy Aviháj Mandelblitt főügyész csak az április 9-i parlamenti választások után nyújtson be vádiratot a kormányfő elleni korrupciós ügyekben.

Netanjahu a Facebookon közzétett vasárnapi videó üzenetében azt sürgette: mivel Mandelblitt várhatóan meghallgatásának függvényében nyújtja be a vádiratot - vagy vádiratokat-, ezért csak válasza, azaz meghallgatása után hozzák nyilvánosságra azok tartalmát.

Mivel válaszára várhatóan már nem lesz idő a választásokig, el kellene halasztani a vádemelést a voksolás utáni időszakra

- érvelt Netanjahu.

Az ellenzéki politikusok és a jogászok viszont úgy vélik, hogy Izrael polgárai nem választhatnak anélkül, hogy megismernék a legfontosabb jelölt elleni vádakat.

A főügyész kiszivárogtatta, hogy ezért igen gyorsan lezárja az aktákat, és már februárban megteszi bejelentését az esetleges vádiratról a miniszterelnök három korrupciós ügyében.

Ezek a jelentős nagyságrendű ajándékok elfogadásáról szóló ezres számú, a Jediót Ahronót című újság tulajdonosával folytatott médiabefolyásolási ügyleteket tartalmazó kétezres számú és a Bezeq telekommunikációs nagyvállalat javára meghozott kormányzati döntésekről született négyezres számú akták lesznek.

A tízes tévé szakértői szerint várhatóan nem korrupció, hanem csak hivatali hatalommal való visszaélés lesz a vád az ezres és a kétezres számú akták esetében, de a négyezres "aktacsomagban" felsorakoztatott bizonyítékok és tanúvallomások annyira erősek, hogy Mandelblitt még ha szeretné sem tudja elkerülni a korrupciós vád bejelentését.

Az időzítés azért különösen fontos, mert ha újraválasztása után, a választók bizalmával megerősítve kerülnek napvilágra a mindeddig nyilvánosságra nem hozott részletek, bizonyítékok, hangfelvételek, akkor azok már nem befolyásolják a Likud várható győzelmét. Ha viszont az ország lakói a voksolás előtt ismerik meg a történteket, akkor ez esetleg sokakat eltántoríthat a Likud pártra történő szavazástól.

Netanjahu szerint ez demokráciaellenes lenne, főként mivel a választások - mellesleg általa szorgalmazott - előrehozatala miatt nem lesz már idő ügyészi meghallgatására, vagyis az ő álláspontjának megismertetésére.

A jogászok szerint viszont számos rendőri kihallgatása során a nyomozók és az ügyészek már megismerhették válaszait ezekben az ügyekben, amikor szembesítették a tanúvallomásokkal.

A Háárec című újság vasárnapi írása arra is felhívta a figyelmet, hogy a kormányfő az ellene indított nyomozás kezdete óta száznégy alkalommal találkozott négyszemközt, ellenőrizetlen feltételek mellett az általa kinevezett Aviháj Mandelblittel. A főügyész korábban, 2013-2016-ig Benjámin Netanjahu közeli munkatársa volt, amikor a kabinet titkáraként dolgozott a miniszterelnök mellett.

Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×