eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Dimona, 2018. március 20. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kabinetülést tart a dél-izraeli Dimonában 2018. március 20-án. Netanjahu szerint Mahmúd Abbász palesztin elnök sértő megjegyzést tett az Izraelben akkreditált amerikai nagykövetre, Abbász előző nap David Friedman amerikai nagykövetet kutya kölykének nevezte, ami az arab világban nagy sértésnek számít. (MTI/EPA/Jim Hollander)
Nyitókép: JIM HOLLANDER

Netanjahu a ciszjordániai telepek annektálását tervezi

Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő szombaton azt ígérte, hogy ha az előrehozott választások után is folytathatja a kormányzást, akkor annektálni fogja a ciszjordániai zsidó telepeket.

Három nappal a voksolás előtt a 12-es csatornának adott interjúban arról kérdezték a kormányfőt, hogy Kelet-Jeruzsálemhez és a Golán-fennsíkhoz hasonlóan miért nem terjesztette ki Izrael szuverenitását nemzetközi elismerés nélkül a nagyobb ciszjordániai zsidó telepekre.

"Ki mondta, hogy nem tesszük meg? Folyamatban van, és szó van róla" - szögezte le válaszában Netanjahu. "Ha azt kérdezi, hogy megtesszük-e a következő lépést, akkor a válaszom igen.

Ki fogom terjeszteni Izrael szuverenitását, és nem fogok különbséget tenni a tömbben lévő és az elszigetelt telepek között"

- tette világossá az izraeli kormányfő.

A Reuters hírügynökség értékelése szerint Netanjahu a kisebb, szélsőjobboldali pártokkal verseng a voksokért, és azoknak a szavazóknak igyekszik kedvezni, akik ellenzik, hogy Izrael területeket adjon át a palesztinoknak. A ciszjordániai telepek annektálása ugyanakkor

visszavetheti a békefolyamatot, és feldühítheti az arab országokat.

"A tényeket semmilyen intézkedés vagy nyilatkozat nem másítja meg. A telepek illegálisak, és el lesznek távolítva" - reagált a hírre Mahmúd Abbász palesztin elnök szóvivője.

A palesztinok Ciszjordánia és a Gázai-övezet területén tervezik létrehozni leendő államukat.

  • Ciszjordániában jelenleg mintegy 400 ezer zsidó telepes él.
  • A telepek létrehozása ugyanakkor a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott.

Elítélték

Száeb Erekat, a Palesztin Hatóság főtárgyalója és Tamar Zandberg, a baloldali liberális Merec párt vezetője elítélte Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Ciszjordánia annektálására tett szombati ígéretét.

"Továbbra is a nemzetközi fórumokon, köztük a nemzetközi büntetőbíróságon keresztül érvényesítjük jogainkat, amíg el nem érjük a régóta esedékes igazságszolgáltatást" - hangsúlyozta Erekat az izraeli kormányfő kijelentése után közzétett nyilatkozatában.

Az izraeli politikusok közül Netanjahu ígéretét csak a Merec pártot vezető Tamar Zandberg ítélte el egyértelműen, mivel ez a párt hangsúlyozta kampányában az izraeli-palesztin viszály kétállami megoldásának szükségességét.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×