eur:
394.42
usd:
370.25
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
A háborús nyerészkedéssel vádolt Ivo Sanader volt horvát miniszterelnök, a Horvát Demokratikus Közösség, a HDZ egykori elnöke bírósági ítélethirdetésre vár egy zágrábi tárgyalóteremben 2018. október 22-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Antonio Bat

Nem ússza meg a börtönt a volt horvát miniszterelnök

A vád szerint Ivo Sanader kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi áron felüli eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Börtönbe kell vonulnia Ivo Sanader volt horvát kormányfőnek, miután az ország legfelsőbb bírósága jogerősen 6 évre felemelte börtönbüntetését a Planinska néven ismert korrupciós ügyben - közölte az N1 horvát hírcsatorna csütörtökön.

A legfelsőbb bíróság három napon át tárgyalta Sanadernek a Planinska ügyben született elsőfokú ítélet ellen benyújtott fellebbezését, majd súlyosbította az ítéletet. Ivo Sanadert korábban 4 és fél év börtönre, valamint 15 millió kuna (645 millió forint) visszafizetésére ítélték, továbbá 17 millió kuna (721 millió forint) értékben rendelt el vagyonelkobzást a bíróság.

A Zágráb megyei bíróság megerősítette, hogy elfogatási parancsot adott ki a volt kormányfő ellen.

A horvát törvények szerint ötévesnél súlyosabb ítélet meghozatala után előzetes letartóztatást rendel el a bíróság abban az esetben is, ha nem jogerős a bírói döntés.

Sanadert a Planinska néven elhíresült korrupciós perben azzal vádolják, hogy

kormányzása idején elősegítette egy magánkézben lévő zágrábi, Planinska utcai épület piaci értéknél drágább eladását az államnak, s részesült a törvénytelenül szerzett haszonból.

Kresimir Devcic, a Zágráb megyei bíróság szóvivője a sajtónak úgy nyilatkozott: függetlenül attól, hogy

Sanader korábban négy és fél évet töltött előzetes letartoztatásban, az az idő nem számít bele

a jelenlegi börtönbüntetésbe, mert azt más ügyekben hozott ítéletek miatt töltötte le. Hozzátette: a volt kormányfő egészsége sem lényeges. Ivo Sanader egészségügyi okokra hivatkozva több tárgyalásán sem jelent meg az utóbbi időben. A szóvivő kiemelte, hogy Zágrábnak van börtönkórháza, ott kezeltetheti magát, ha beteg.

Ivo Sanader ügyvédei jelenlétében nyilatkozott a sajtónak. Mint mondta: nincs bizonyíték ellene. Nevetségesnek nevezte az ítéletet, amelynek szerinte nem lett volna szabad megszületnie.

"A nyilvánosságnak szánt színjátékról van szó. Továbbra is maradok azon véleményem mellett, hogy politikai üldöztetés áldozata vagyok" - húzta alá.

Ügyvédei elégedetlenségüknek adtak hangot, mert a médiából értesültek a legfelsőbb bíróság döntéséről.

Jadranka Slokovic ügyvéd cinikusan megjegyezte:

"szuper módon működik a jogállamiság, előbb az újságírókat értesítik, majd utána bennünket".

Sanadert fél órával azután, hogy a sajtótól értesült a bírósági döntésről, rendőrök vitték el otthonából a börtönbe.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×