INFORÁDIÓ 
2019. július 20. szombat
Illés

ausztria

baleset

autópálya

videó

Mosonmagyaróvár, 2015. augusztus 31. Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Ausztriában súlyosan büntetik a balesetek mellett bámészkodókat

Infostart

Ötszáz euró lehet a büntetés, de súlyosabb esetben akár elzárással is sújthatják a bámészkodó autóst.

A kisalfold.hu utánajárt, hogy január 1-je óta valóban akár kétezer euróval és szabadságvesztéssel is büntethetik-e Ausztriában a balesetet videózó autóst. Bár a lap szakértői nem tudnak ilyen friss törvényi változásról,

a baleseteknél bámészkodóknak több büntetéssel is számolniuk kell a szomszédos országban.

A sofőr vezetés közben kézben tartott telefonnal nem készíthet felvételeket. Az autópályán, közúton a forgalmat ok nélkül nem akadályozhatja, vagyis a nem haladhat lassan vagy állhat meg, hogy jól lássa a balesetet. Komolyabb szankciókkal járhat, ha az autós a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók munkáját akadályozza.

Ausztriában 2018 közepén szigorították a rendvédelmi törvényt (Sicherheitspolizeigesetz), így ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság utasításához, például nem mennek el, amikor felszólítják őket, akár ötszáz euró büntetés vagy bizonyos súlyosbító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény – tájékoztatott Kicsinyné Pulay Kornélia, a Magyar Autóklub nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

A portál kiemeli:

ehhez hasonlatos a hazai szabályozás is.

Újabb ütközést okozhat ugyanis, ha a balesetet szenvedett járművek, a mentést végzők, a helyszínelők mellett elhaladók lassítanak. Ilyenkor körültekintően, de határozottan kell továbbhaladni – emeli ki a lap. Az osztrákoknál baleset esetén kötelező az út közepén mentési sávot hagyni, oldalra kell lehúzódni.

Az osztrák autóklub (ÖAMTC) a rossz tapasztalatok miatt óva int a baleseteknél bámészkodástól. A sérültekről készített felvételek ráadásul személyiségi jogokat is sérthetnek. „Ha elsőként érünk a balesethez, merjünk segíteni, ez kötelességünk is" – hangsúlyozta Kicsinyné Pulay Kornélia. Végképp visszatetsző, ha ezt felülírja a mások tragédiáját lájkokká váltani szándékozó felvételek készítése.

500 euró lehet a büntetés Ausztriában, ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság munkatársainak utasításához. Súlyosbító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018