eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Az Ausztriában bevezetett fokozott gépjármű-ellenőrzés miatt toródás az M1-es autópályán Mosonmagyaróvár közelében 2015. augusztus 31-én. Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter bejelentette, hogy Ausztria megszigorította a fellépést az embercsempészek ellen.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Ausztriában súlyosan büntetik a balesetek mellett bámészkodókat

Ötszáz euró lehet a büntetés, de súlyosabb esetben akár elzárással is sújthatják a bámészkodó autóst.

A kisalfold.hu utánajárt, hogy január 1-je óta valóban akár kétezer euróval és szabadságvesztéssel is büntethetik-e Ausztriában a balesetet videózó autóst. Bár a lap szakértői nem tudnak ilyen friss törvényi változásról,

a baleseteknél bámészkodóknak több büntetéssel is számolniuk kell a szomszédos országban.

A sofőr vezetés közben kézben tartott telefonnal nem készíthet felvételeket. Az autópályán, közúton a forgalmat ok nélkül nem akadályozhatja, vagyis a nem haladhat lassan vagy állhat meg, hogy jól lássa a balesetet. Komolyabb szankciókkal járhat, ha az autós a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók munkáját akadályozza.

Ausztriában 2018 közepén szigorították a rendvédelmi törvényt (Sicherheitspolizeigesetz), így ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság utasításához, például nem mennek el, amikor felszólítják őket, akár ötszáz euró büntetés vagy bizonyos súlyosbító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény – tájékoztatott Kicsinyné Pulay Kornélia, a Magyar Autóklub nemzetközi kapcsolatokért felelős osztályvezetője.

A portál kiemeli:

ehhez hasonlatos a hazai szabályozás is.

Újabb ütközést okozhat ugyanis, ha a balesetet szenvedett járművek, a mentést végzők, a helyszínelők mellett elhaladók lassítanak. Ilyenkor körültekintően, de határozottan kell továbbhaladni – emeli ki a lap. Az osztrákoknál baleset esetén kötelező az út közepén mentési sávot hagyni, oldalra kell lehúzódni.

Az osztrák autóklub (ÖAMTC) a rossz tapasztalatok miatt óva int a baleseteknél bámészkodástól. A sérültekről készített felvételek ráadásul személyiségi jogokat is sérthetnek. „Ha elsőként érünk a balesethez, merjünk segíteni, ez kötelességünk is" – hangsúlyozta Kicsinyné Pulay Kornélia. Végképp visszatetsző, ha ezt felülírja a mások tragédiáját lájkokká váltani szándékozó felvételek készítése.

500 euró lehet a büntetés Ausztriában, ha a bámészkodók nem tartják magukat a hatóság munkatársainak utasításához. Súlyosbító körülmények esetén elzárás is lehet a következmény.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×